Susanne Samuelson, verksamhetschef. Foto: SVT

Här svarar barnhälsovårdens chefer på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor kritiserar att de behöver visa en film med vad de anser är förlegade familjenormer – men barnmorskorna vågar inte kritisera filmen öppet. Nu svarar cheferna.

Filmen Hud mot hud som visas för blivande föräldrar i Göteborg får kritik från barnmorskor för att visa en förlegad bild av familjer, som SVT: rapporterar om. Men de barnmorskor som SVT har pratat med vill inte uttala sig offentligt om filmen.

Personal på barnmorskemottagningar har uttryckt rädsla för att berätta vad de tycker, bland annat av oro för att det ska påverka lönen – hur ser du på det?

– Det är jättetråkigt om de känner så, säger Susanne Samuelson, verksamhetschef för barnmorskemottagningar i Västra götalandsregionen. Vi har inga synpunkter på vad vår personal tycker om saker, tvärtom vill vi ha deras åsikter för att utveckla vår verksamhet.

”Produceras för lite material om amning”

Linnéa Swanson är samordningsbarnmorska och verksamhetsutvecklare för mödrahälsovården i Göteborg. Hon säger att de inte har förbjudit någon mottagning att visa filmen, men att de rekommenderar att en annan film visas. Hon håller med sin personal om att det behövs uppdaterat material på barnmorskemottagningar.

– Det produceras för lite material om förlossning och amning. Det är stor brist på det i vår verksamhet, det tycker vi är väldigt tråkigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer