Citat ur filmen: ”Mamma och barnet i sin värld och pappa i sin”.  Foto: Ur filmen Människans barn

Kontroversiell film visas i föräldragrupper

Publicerad

Mammor är med barnen – pappor sitter i bilar, pratar i mobil och röker. Den bilden förmedlas i en film som visas för nyblivna föräldrar på en barnavårdscentral i Mölndal. Nu uppmanas barnavårdscentralen att sluta visa filmen.

”Och verkligheten ser inte sällan ut så här efter ett tag: mamma och barnet i sin värld och pappa i sin”.

Så förklaras föräldraroller i filmen Människans barn, som är en del i en serie informationsmaterial till nyblivna eller blivande föräldrar. Filmen gavs ursprungligen ut 1996 av dåvarande myndigheten Folkhälsoinstitutet – och visas fortfarande, bland annat på en barnavårdscentral i Mölndal. Det möter kritik.

– Det känns som en väldigt gammal bild av mäns roll som föräldrar. Jag tycker att man dumförklarar pappor och män, säger Joel Persson, nybliven förälder som är engagerad i jämställdhetsfrågor.

”Känner inte alls igen mig”

Han har inte själv varit i kontakt med den aktuella barnavårdscentralen men reagerar på att filmen visas.

– Det är som att jag bara skulle jobba och prata i mobiltelefon och köra lastbil – jag känner inte alls igen mig.

Barnavårdscentralen i Mölndal bekräftar att de visar filmen, men har avböjt att ge någon kommentar. SVT har dock pratat med Maria Jansson som är barnhälsovårdsöverläkare och ytterst ansvarig.

– Jag förstår att man reagerar som förälder. Rent faktamässigt är det inget fel på filmen, men utförandemässigt visar den inte moderna familjer, det är inte så familjer ser ut i dag, säger Maria Jansson.

Rekommenderar ett stopp för filmen

Filmen speglar exempelvis inte familjer med samkönade föräldrar, ensamstående föräldrar eller andra familjekonstellationer. Maria Jansson säger att hon inte visste att filmen visas och att hon nu rekommenderar att den inte används.

Men till skillnad från i medicinska frågor kan man från ledningshåll inte detaljstyra vilka filmer som visas på olika mottagningar, enligt Jansson.

– Jag tycker att det är bra att det här kom upp. Nu kan vi be våra barnavårdscentraler att titta efter vad de har för material och säga att vi inte rekommenderar den här typen av material.

SVT rapporterade · Hur blev du bemött av vården som nybliven förälder?

Laddar in inlägg...

Föräldragrupper ordnas på en del barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler, för grupper med blivande respektive nyblivna föräldrar.

I grupperna får föräldrarna information om till exempel förlossningen och första tiden med barnet. Det kan handla om till exempel barnets mat och sömn och är en möjlighet att träffa och prata med andra föräldrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer