Många grundskoleelever i Göteborg väntar fortfarande på besked om vilken skola de ska gå i till hösten. Beskeden skulle ha kommit i mars. Foto: Henrik Montgomery/TT

Antagningsbesked för grundskolan i Göteborg kraftigt försenade

Uppdaterad
Publicerad

I mars borde antagningsbeskeden ha kommit för grundskoleelever i Göteborg. Men för många är det fortfarande en oviss väntan. Och orsaken är inte coronasmitta, utan att efterfrågan är större än utbudet.

– Det beror på att vi i vissa delar av stan har haft färre skolplatser än det fanns efterfrågan på. Det gjorde att vissa elever skulle få orimligt lång resväg till skolan, berättar Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

När förvaltningen såg varthän det barkade gjorde man ett omtag.

– Vi började då se över antalet skolplatser för att se om vi kunde utöka dessa för att göra det så bra som möjligt för eleverna. De gällde för oss att försöka öppna fler skolplatser i rätt årskurser på olika skolor. Det var frågan om ett ganska gediget arbete, säger Marie Åhman.

Västra Göteborg

De platser där brist på tillräckligt med skolplatser varit tydliga finns över hela Göteborg, och det ser olika ut för olika årskullar.

– Men det har handlat en del om västra Göteborg och Askim. Men även andra delar. Det som stack ut när vi fick resultaten av de simuleringar som gjordes var att det fanns för få platser för framför allt de elever som ska börja årskurs sju. Men även i andra årsgrupper skulle man få alldeles för lång resväg, säger Marie Åhman.

Efter att ha sett över situationen blir lösningen inte optimal, men betydligt bättre än tiidgare. De som ska börja årskurs sju kommer enligt den nya planeringen att få besked första veckan i maj, medan övriga årskullar kan räkna med besked nästa vecka.

Elevperspektiv

Så det här beror inte på coronasmitta och höga sjukskrivningstal på förvaltningen?

– Nej, det här har ingenting med det att göra. När vi fick resultaten utgick vi helt enkelt från ett elevperspektiv, säger Marie Åhman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet