Många elever i Göteborg har i år placerats på skolor som ligger långt från hemmet. Foto: TT/Jessica Gow

Omdebatterade skolplaceringar i Göteborg: 165 elever får byta skola

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets omdebatterade skolval i Göteborg står det nu klart att 165 elever får byta skola. Det är knappt en tredjedel av antalet ansökningar om skolbyte. – Det har helt enkelt inte funnits plats på alla skolor, säger Malin Vangstad, på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Skolvalet och skolplaceringarna i Göteborg har mötts av massiv kritik från många föräldrar och elever, då det inneburit att många elever placerats på skolor som ligger långt från hemmet. 970 överklagade sina placeringar, vilket är en rekordhög siffra.

De som inte fick rätt i sin överklagan gavs istället möjlighet att ansöka om skolbyte. Totalt ansökte 611 elever om att byta skola, men endast 165 av ansökningarna beviljades.

En fråga om kapacitet

Under dagen kommer vådnadshavare och elever få veta om deras ansökan beviljats. Enligt Malin Vangstad, tillförordnad chef på enheten för myndighetsutövning på grundskoleförvaltningen, handlar det relativt få antalet ansökningar som beviljats om en kapacitetsfråga.

– Det har helt enkelt inte funnits plats på alla skolor som eleverna önskat att byta till, säger hon.

Handläggarna har utgått från det nuvarande regelverket när de fattat beslut.

Tydligare regelverk

Ett nytt regelverk kommer dock börja gälla vid årsskiftet. Malin Vangstad själv har varit med och tagit fram det och menar att det både är tydligare och mer rättssäkert.

– Det är inte säkert att vi hade beviljat fler ansökningar utifrån det nya regelverket. Däremot hade det kanske handlat om andra elever, säger hon.

Hon fortsätter:

– Vi har bland annat sänkt maxavståndet och tar mer hänsyn till vilka skolor som finns i elevernas relativa närhet. Vill man fortfarande byta efter årsskiftet går det att ansöka på nytt och då finns det en möjlighet att beslutet ändras, säger hon.

I klippet nedan ser du vad ansvariga politiker i Göteborg sa i våras om årets skolplaceringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Helene Odenjung (L) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) berättar mer om kaoset med årets skolplaceringar i Göteborg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet