”Det är ganska fräckt att uppmana folk att välja och så får man något helt annat”, säger Jenny Broman (V). Foto: TT/SVT

Beslut: Aktivt skolval ska avskaffas i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det aktiva skolvalet ska avskaffas i Göteborg. På onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att det inte längre ska vara obligatoriskt att välja skola.

– Vi fick igenom vårt initiativ om att avskaffa det aktiva skolvalet. Så nu ser vi fram emot ett arbete för att säkerställa en trygg och säker process, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg.

Socialdemokraterna, Demokraterna och Vänsterpartiet fattade gemensamt beslut om att avskaffa det aktiva skolvalet i Göteborg under kommunstyrelsens sammanträde, något som GP var först med att berätta. Nu ska frågan även upp i kommunfullmäktige, men väntas ju där gå igenom eftersom de tre partierna har majoritet.

Formerna för avskaffandet av det aktiva skolvalet är inte fastslagna ännu, men ett förslag är att alla elever ska tilldelas en skola först, för att sedan få möjlighet att välja en annan om de vill. Men det ska alltså inte vara obligatoriskt att välja längre.

Skolvalet i Göteborg

Varför har ni tagit det här beslutet?

– Det är en del i att hantera skolvalskaoset, sedan behöver ytterligare beslut tas för att ersätta nuvarande modell. Men det här är en bra start som jag är väldigt glad för, säger Jenny Broman (V), kommunalråd.

Skolvalet ligger fast

Man kan fortfarande välja skola om man vill?

– Ja, det kan man. Men om man uppmanar föräldrar att välja så gör många fler det, och då blir det bortträngningseffekter så att vissa elever inte får sin närmsta skola. Skollagen säger att man måste ta hänsyn till föräldrarnas val.

Tanken med förslaget om tilldelning är alltså att elever erbjuds en närliggande skola, och då kan kommunen anpassa erbjudandena till sociala sammanhang, vart andra i området blir placerade och så vidare. De kan ta hänsyn till barriärer som vägar och skogar och vilken skolväg barnen får. Då kommer sannolikt färre välja en annan skola, menar Broman.

”Fräckt att uppmana folk att välja”

Vad hoppas ni det här beslutet ska leda till?

– Det är ganska fräckt att uppmana folk att välja och så får man något helt annat. Det tycker jag är felaktigt, säger Jenny Broman (V).

Vänsterpartiet har nu lagt ett yttrande till grundskolenämnden där de vill att de ska titta på frågan om huruvida man kan få en tilldelad skola, för att sedan kunna lämna in önskemål om en annan skola i mån av plats.

Nämnordförande kritisk

Helen Odenjung (L) är kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden. Hon är kritisk till beslutet om att ta bort det aktiva skolvalet.

– Frågan väcktes utan att föreslå vad man ska göra istället och för oss blev det lite märkligt. För oss i allian

Helene Odenjung (L), kommunalråd coh ordförande i grundskolenämnden Göteborg. Foto: SVT

sen har det  varit viktigt att ge vårdnadshavare information att de har rätt att önska en skola, men också att de har rätt att få en skola i sitt  närområde, säger Helene Odenljung hon.

Vad tror du beslutet att ta bort det aktiva skolvalet kommer få för konsekvenser? 

– Det är jag väldigt frågande till. Vi som kommun måste ha ett system för hur man gör skolplaceringar. Vi har haft problem med skolvalet i år, men det aktiva skolvalet var inte en del i det.

För att komma till rätta med skolvalsproblemen framöver så hänvisar Helene Odenjung (L) till den internrevision som grundskoleförvaltningen tagit fram.

– Det är skarpa åtgärder där man behöver organisera om och göra ett helt annat upplägg.

Det aktiva skolvalet infördes i Göteborg 2019, men kommer nu alltså att avskaffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet