Misslyckandet med årets skolval och skolplaceringar får inte upprepas, menar grundskoledirektör Bengt Randén. (Genrebild) Foto: Alexander Olivera/TT

Så ska skolplaceringar i Göteborg bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Problemen kring skolval och skolplaceringar i år fick grundskoleförvaltningen i Göteborg att tillsätta en internrevision. Den har bland annat mynnat ut i en åtgärdsplan för att undvika en upprepning.

Att årets skolplaceringar blev ett stort misslyckande lär de flesta vara överens om. Många blev arga och ledsna när barn placerades på skolor de inte valt och på långt avstånd från hemmet och kamrater.

Grundskoledirektör Bengt Randén ber nu alla drabbade om ursäkt.

– Vi tar detta på största allvar. De fel som blivit uppenbara i och med årets skolval får inte upprepas och vi måste göra vårt yttersta för att eleverna får bästa möjliga skolgång på en skola de valt eller nära hemmet, säger han i ett pressmeddelande.

Ny åtgärdsplan

I den nya åtgärdsplanen, som ska presenteras för politikerna i grundskolenämnden den 19 augusti, finns bland annat följande förslag med:

• Hela grundskoleförvaltningen struktureras om.

• Ledning och planering av arbetet för kommande skolval och skolplaceringar flyttas till en annan avdelning.

• Skolval och skolplaceringar ska tydligare följa skollagen och ta (mer) hänsyn till elev- och barnperspektiv.

• Politikerna ges mer info och större inflytande i arbetet med skolvalet.

I klippet nedan: I maj berättade Nils Kaiser, grundskoleförvaltningen, om hur de planerade att åtgärda problemen med skolplaceringarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Vi går igenom alla överklaganden för att se vad vi kan göra här och nu", säger Nils Kaiser på grundskoleförvaltningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet