Foto: SVT

Victor, 13, har autism och grav synskada – fick skola en mil hemifrån 

Uppdaterad
Publicerad

Victor Lövkvist, 13, har en allvarlig synskada och Aspergers syndrom, en form av autism – men tvingas trots det lämna de skollokaler han känner väl till i Majorna i Göteborg. Han skiljs också från de kompisar han äntligen fått.
– Det här är katastrof för oss, säger hans mamma.

I klippet ovan kan du höra vad Victor och hans mamma säger om skolplaceringen. 

Skolplaceringarna i Göteborg har upprört många föräldrar och elever, vilket SVT berättat om tidigare.

Victor Lövkvists föräldrar har kämpat i fem år för att få ordentligt stöd för sonen i skolan, berättar hans mamma Carina Norling. Victor har länge lidit av allvarliga depressioner och varit hemmasittare. Men det senaste året har läget vänt.

Kungsladugårdsskolans personal har hjälpt honom tillbaka och gett honom en plats i en särskild undervisningsgrupp. De har också planerat noga för övergången till högstadiet på den närliggande Sannaskolan i höst, där han redan har vissa lektioner idag.

Fick en plats en mil hemifrån

Men så kom kallduschen. I beskedet om skolvalet nyligen fick Victor inte någon plats på Sannaskolan, utan på Gamlestadsskolan – tio kilometer hemifrån, där han aldrig satt sin fot.  

– Det var jätteobehagligt att få se det på papper. Victor är trygg här och nu älskar han skolan. Det har vi kämpat för i så många år. När jag pratade med Gamlestadsskolans rektor så har de inte alls samma upplägg där. Därför är det ju jätteviktigt att Victor får gå i Sannaskolan, säger Carina Norling.

Barn med särskilda behov får inte förtur

När SVT pratar med grundskoleförvaltningen för Göteborgs kommun så visar det sig att de inte tar hänsyn till barn med särskilda behov i skolvalet i Göteborg. Du kan läsa mer om det här.  

Victors grava synskada gör också att han inte kan åka spårvagn så långt som till Gamlestadsskolan på egen hand. Det skulle innebära att han istället behöver skolskjuts från kommunen. Till Sannaskolan, två kilometer bort, kan han däremot ta sig själv.  

– Vi förstår inte, motiveringen var att det var en skola i närområdet och det är det ju definitivt inte. Närheten är det absolut viktigaste, i kombination med att han får gå där han äntligen är trygg, säger Carina Norling. 

Lärare, kurator och familjen överklagar

Nu har familjen överklagat beslutet och även skickat med en text från Victors lärare och kurator där de intygar hur viktigt det är för Victor att få en placering på Sannaskolan, för att uppnå kunskapsmålen, av sociala skäl, men också på grund av svårigheten för honom att åka kollektivt med sin synskada. Beskedet ska komma före sommaren.

Så här säger grundskoleförvaltningen om skolplaceringen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet