Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag ber om ursäkt”, säger Nils Kaiser på Grundskoleförvaltningen, där man just börjat skicka ut nya erbjudanden om skolplaceringar. Foto: SVT

Barn med särskilda behov får ingen förtur i skolvalet

Uppdaterad
Publicerad
När Göteborgs kommun fördelar skolplatser tar de inte extra hänsyn till barn med särskilda behov.
– Det står inte i våra riktlinjer, säger Nils Kaiser på grundskoleförvaltningen.

Victor Lövkvist får ingen förtur till den närliggande Sannaskolan, trots att han lider av både Aspergers syndrom och en grav synnedsättning.

– När det gäller barn med särskilda behov så följer vi våra riktlinjer och där finns inte de speciellt omnämnda, säger Nils Kaiser.

I klippet ovan kan du se vad Nils Kaiser säger om den skrivelse som kommunen själv författat: ”Skolan har ett stort ansvar för att barn med särskilda behov ska få en bra och fungerande skolgång”.

Nytt datasystem ger platser långt bort

I år använder grundskoleförvaltningen ett nytt datasystem som ska förbättra fördelningen. Men systemet har fått stark kritik och antalet överklaganden är fler än förra året. Runt 850 stycken jämfört med runt 500 förra läsåret.

Har det här datasystemet fungerat som det ska?

– Ja, systemet uppfattar vi har fungerat bra. Men vi ser det här med de som inte fått något av sina val. De har istället fått en placering långt bort och det håller vi på att se över nu. Det försöker vi åtgärda, säger Nils Kaiser.

Skolväg eller fågelväg?

När två elever konkurrerar om samma plats, så är det den som bor närmast fågelvägen som får platsen. Vore det inte bättre att den faktiska skolvägen avgjorde även i de falllen?

– Vår förvaltningsdirektör har startat en internutredning för att vi ska se över vad vi ska ha för riktlinjer i detta. Då är det en sådan sak som vi ska titta på.

Grundskoleförvaltningen kommer att lämna besked om alla överklaganden innan sommaren, enligt Kaiser. På onsdagen fick 70 elever som ska börja årskurs fyra besked om nya placeringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer