650 föräldrar har överklagat skolplaceringen i Göteborg. Foto: Janerik Henrikssson/TT

Grundskoleförvaltningen ger nya skolplaceringar

Uppdaterad
Publicerad

Årets grundskoleplaceringar har mött kraftigt missnöje. Otaliga elever fick placeringar som innebar extremt långa restider. ”Jag kan bara be om ursäkt för att det har blivit så här, och försäkra att vi gör allt för att rätta till det”, säger Nils Kaiser, myndighetschef på grundskoleförvaltningen.

I flera inslag och artiklar har SVT Nyheter Väst berättat att ett stort antal elever fått till synes orimliga skolplaceringsbeslut. Grundskoleförvaltningen fick cirka 850 överklaganden, och massor av ilskna mejl och telefonsamtal. Även Göteborgs politiker kritiserade hanteringen.

Under tisdagen började grundskoleförvaltningen skicka ut beslut om nya placeringar för elever som ska börja årskurs 4 till hösten.

– De nya besluten är efterlängtade av både elever och vårdnadshavare, säger Nils Kaiser.

70 elever

Det gäller ungefär sjuttio elever som nu fått ändrade skolplaceringar. Tidigare har de fått en skolplacering de inte önskat sig och som innebär en lång resväg. Förvaltningen har tittat både på de som överklagat och de som inte gjort det.

– Nästa vecka kommer vi att börja med de resterande, och det gäller främst förskoleklass och årskurs 7. Dessutom har vi några fall i trean, femman och sexan, säger Nils Kaiser.

Digitalt

Grundorsaken till skolvalskaoset är att populära skolor har för få skolplatser. Man har också nämnt att det nya digitala stödsystemet bara sett till avstånd mellan hem och skola fågelvägen, inte hur lång tid det faktiskt tar med kollektivtrafik. Men Nils Kaiser försvarar det digitala systemet:

– Systemet börjar med att titta efter elevens önskemål. Finns det plats på den skola man vill till får man den platsen. Det är först när det blir konkurrens om platserna som vi tittar efter våra förtursordningar syskonförtur, avstånd och nyanlända – men det sistnämnda har vi bara använt tre gånger, säger Nils Kaiser.

Internrevision

En internrevision ska gå igenom exakt vad som gick fel i årets skolval, allt för att säkerställa att problemen inte upprepas.

– Detta får inte hända igen. Det ligger i mitt uppdrag, säger Nils Kaiser.

I klippet nedan ser du hur familjen Lindquists har drabbats av problem med skolplaceringar i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Simon och Rebecca har lämnat in en överklagan till grundskoleförvaltningen. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet