Nästan 1000 föräldrar har överklagat skolplaceringen i Göteborg. Foto: Janerik Henrikssson/TT

Skolvalet i Göteborg har interngranskats – rapport visar på flera fel

Uppdaterad
Publicerad

Skolvalet och skolplaceringarna inför höstterminen 2020 har lett till att nära 1 000 överklaganden inkommit till grundskoleförvaltningen.

– Den internrevision jag beställde direkt efter att jag fick information om de stora problemen med placeringarna är nu klar. Den visar på ett antal fel som har begåtts, säger grundskoledirektör Bengt Randén i ett pressmeddelande.

Nu meddelar grundskoleförvaltningen att granskningsrapporten av hanteringen av Göteborgs skolplaceringar är färdig. Den interna revisionen beställdes efter att både elever och vårdnadshavare varit mycket missnöjda med resultatet av det nya system som staden använder för att tilldela elever skolplatser.

– Granskningsrapporten visar på ett antal fel som begåtts i arbetet med skolval och skolplaceringar. Jag och förvaltningen ser allvarligt på de problem som framkommit. Jag kommer att vidta ett antal åtgärder för att komma tillrätta med problemen, säger grundskoledirektör Bengt Randén i ett pressmeddelande.

Skolvalet i Göteborg

Ber om ursäkt

I presentationen, som är avsedd för politikerna i utbildningsnämnden, finns förslag på sådant som behöver åtgärdas. Det gäller bland annat bristande konsekvensanalyser och förvaltningens bristande tillämpning av de regelverk som gäller.

– Jag vill verkligen att det står klart för alla att det är jag som förvaltningsdirektör som är ytterst ansvarig för alla processer och beslut som tas i grundskoleförvaltningen och jag ber verkligen om ursäkt för den oro som orsakats elever och familjer, säger Bengt Randén i pressmeddelandet.

Det kommer även att behövas ytterligare åtgärder. De kommer att presenteras som en helhet i höst när den skriftliga rapporten är klar.

Åtgärderna gäller inte årets elevkull

Finns det några mer konkreta förklaringar till vad som blivit fel?

– Det viktigaste formella felet som har haft störst påverkan är att man använt fågelväg istället för gång -och cykelväg.

Det finns placeringar som inte är formellt fel utifrån våra gällande regler, men där man har upplevt att det är långt till skolan. Vi har anledning att se över reglerna exempelvis utifrån hur vi definierar närhetsprincipen, det vill säga hur lång gång- och cykelväg en elev som mest kan ha till sin skola, svarar Bengt Randén via mejl.

Hjälper denna granskning på något sätt de elever i år som har överklagat sitt placeringsbeslut?

– Granskningen omfattar inte åtgärder för placeringar av elever i årets skolval, säger han.

Flera elever och föräldrar protesterade förra veckan mot årets skolplaceringar i Göteborg. Se klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet