Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
12-åriga Harry Lindquist är en av eleverna som drabbas i skolplaceringskaoset. Foto: SVT

Nallemanifestation mot skolplaceringar – nästan 1 000 beslut har överklagats

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen manifesterade föräldrar utanför grundskoleförvaltningen mot skolplaceringskaoset i Göteborg. Nästan 1 000 beslut har överklagats inför höstterminen.
– Det känns inte bra, jag får inte gå med mina kompisar, förut har alla hamnat på en och samma skola, säger 12-årige Harry Lindquist.

Utanför förvaltningen låg hundratals nallar, signerade med namn och budskap. Nallarna har samlats ihop på olika platser i Göteborg och sedan placerats ut framför grundskoleförvaltningen som en protest.

– Varje nalle representerar ett barn, säger Rebecca Lindquist som är en av föräldrarna på plats.

”Hoppas göra så många som möjligt nöjda”

Hittills har cirka 950 överklaganden om höstterminens skolplaceringar kommit in till grundskoleförvaltningen. Kritiken mot placeringarna handlar både om långa avstånd till skolan, och att elever ensamma hamnat på en ny skola, utan några gamla klasskompisar. Under tisdagens manifestation kom flera representanter från grundskoleförvaltningen ut för att svara på föräldrarnas frågor.

Tror du att ni kommer att göra de här föräldrarna nöjda till slut?

– Jag hoppas att vi gör så många föräldrar som så nöjda som de kan bli. Alla kommer vi inte göra nöjda för att alla kommer inte att få ett önskemål som de kanske har önskat,säger Nils Kaiser,tillförordnad avdelningschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

De hundratals nallarna blir inte alltför långvariga utanför grundskoleförvaltningen. Efter manifestationen skänks de nämligen bort till Drottning Silvias barnsjukhus.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet