En av dem som fått ett ändrat besked om skolval är Victor Lövkvist, gravt synskadad och med Aspergers syndrom, som först fick besked om att han skulle gå på en skola nästan en mil hemifrån. Se honom berätta i klippet ovan. Foto: SVT

970 överklagade årets skolval i Göteborg – Victor fick positivt besked

Uppdaterad
Publicerad

Nästan tusen elever överklagade årets skolval i Göteborg. Det är tre gånger så många som förra året. Victor Lövkvist,13, fick till slut den skola han ville.

– Jag behöver inte ha det jobbigt igen, säger han.

På onsdagen är det skolstart i Göteborg. Grundskoleförvaltningen har ändrat skola för en tredjedel av alla 970 som överklagade sedan beskeden skickades ut före sommaren. Dessutom har man erbjudit ytterligare cirka 150 barn att byta skola, utan att de överklagat. Anledningen är att förvaltningen inte följt sina egna regler: avståndet till skolan har exempelvis varit för långt.

Förra året kom bara en tredjedel så många överklaganden in. Då fick också betydligt fler elever sitt förstahandsval: 88 procent, jämfört med årets 78 procent.

Skolvalet i Göteborg

En av dem som fått ett ändrat besked om skolval är Victor Lövkvist, gravt synskadad och med Aspergers syndrom, som först fick besked om att han skulle gå på en skola nästan en mil hemifrån. Se honom berätta i klippet ovan.

Flera allvarliga fel

En internrapport som presenterades nyligen pekar på ett antal allvarliga fel vid årets skolval i Göteborg. Exempelvis så har det regelverk som grundskolenämnden beslutat om inte tillämpats i alla placeringar, slår rapporten fast. Nästan fyra procent av de elever som varit med i årets skolval berörs av de formella felen. Det handlar om 443 barn.

”Bara att beklaga”

Ett nytt IT-stöd liksom brister i ledning och styrning hos förvaltningen pekas ut som viktiga orsaker till att felen begåtts. Tjänstemännen har exempelvis gått på fågelvägen istället för gång- och cykelväg när de mätt avståndet från hemmet till skolan.

– Det är bara att beklaga. Årets val har inte genomförts på ett helt bra sätt. Det är därför grundskoleförvaltningen tar ett helhetsgrepp om processen inför nästa skolval, skriver Nils Kaiser, tf avdelningschef på grundskoleförvaltningen, i ett mail.

Men det här tycker inte Victors mamma är bra nog.

– Det här kan leda till problem för väldigt många barn som inte kommer rätt. De pratar om framtiden, hur de ska göra nästa gång. Men barnen här och nu, vad händer med dem? säger Carina Norling.

Fotnot: De överklaganden där förvaltningen inte ändrat sitt beslut eftersom besluten bedöms följa reglerna har skickats vidare till Skolväsendets överklagandenämnd för avgörande.

Så blev skolvalet i Göteborg 2020 jämfört med 2019

Antal överklagande: 970/350

Ändrade beslut: 324/150

Förstahandsval: 78 procent/88 procent

Källa: Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet