Demokraterna tror inte att en stor omorganisation löser de problem som uppstod i årets skolval, utan vill att ledande tjänstemän självmant slutar. (Genrebild) Foto: Janerik Henriksson / TT

Demokraterna vill se fler huvuden rulla efter skolvalshaveriet

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna nöjer sig inte med att Helen Odenljung aviserat sin avgång, att grundskoledirektören Bengt Randén bett om ursäkt och att ett åtgärdspaket ska förhindra en upprepning av årets misslyckade skolval. Partiet vill att fler ”ansvariga på ledningsnivå” ställer sina platser till förfogande.

SVT Nyheter Väst har i en rad artiklar beskrivit hur illa årets skolval och skolplaceringar i Göteborg fungerade i praktiken. Många elever placerades på skolor de inte valt, långt från hemmet och kamraterna. Både barn och föräldrar rasade, och rekordmånga beslut överklagades.

I juli berättade skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) att hon skulle sluta som kommunalråd och heltidspolitiker, men underströk samtidigt att beslutet inte hade någonting att göra med skolvalet.

Bad om ursäkt

I går torsdag skrev SVT Nyheter Väst att grundskoledirektören Bengt Randén bad om ursäkt för det som hänt, att en internrevisionsrapport var klar och att ett omfattande åtgärdspaket skulle presenteras.

Men det räcker inte, tycker partiet Demokraterna, som inte heller tror att en ny stor omorganisation är lösningen på problemet.

– Bristerna är så allvarliga att vi i Demokraterna kräver att ansvariga på ledningsnivå ställer sina platser till förfogande, säger kommunalrådet Jessica Blixt i ett pressmeddelande där hon också efterlyser nya krafter och mer kompetens för att få ordning på skolan i Göteborg.

Inga namn

Men exakt vilka huvuden hon och hennes partikamrater vill se rulla säger man inte. Gruppledaren Martin Wannholt konstaterar bara att det krävs fler förändringar än att ”det ansvariga kommunalrådet har annonserat sin avgång”.

– Vi pekar inte ut fler enskilda i detta läget utan vill att de som inte klarat av sin uppgift istället lämnar självmant, säger han i samma pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet