Foto: TT/SVT

Skolplaceringar i Göteborg: Över 300 föräldrar hotar med att hålla barnen hemma

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring skolplaceringarna i Göteborg fortsätter. Nu hotar föräldrar med att hålla sina barn hemma från skolan om inte kommunen vidtar åtgärder.– Det är en sista utväg när man har försökt allt annat, för det är ingen som vill hålla barnen hemma från skolan, säger Johanna Edqvist som är en av föräldrarna.

I ett brev till grundskolenämnden och grundskoleförvaltningen ställer flera föräldrar krav på åtgärder från kommunens sida – annars kan de komma att hålla barnen hemma från skolan. Något som P4 Göteborg tidigare rapporterat om.

Bland annat kräver de att alla barn får en rimlig resväg till skolan, tillfälliga lokaler för att öka antalet platser på skolor där söktrycket är som hårdast, och att barn inte placeras i klasser där de inte känner någon. De vill också att barn med särskilda behov ska placeras på skolor där de har bästa möjliga förutsättning att klara skolgången.

I klippet ovan hör du mamman Johanna Edqvist berätta om sitt missnöje med årets skolplaceringar.

”Skolplikten gäller”

Enligt Skolinspektionen gäller skolplikten för alla barn.

– Alla barn har rätt till utbildning i Sverige, men det innebär också att man har skolplikt. Skolplikten är ett delat ansvar mellan vårdnadshavare och skolan, säger Frida Eek som är enhetschef på Skolinspektionen i Göteborg.

Hon fortsätter:

– För barnet är skolan väldigt viktig. Ju längre man är borta ju svårare blir det att återgå. Vi har skolplikt av ett skäl. Det kan också finnas konsekvenser för ett barn som är borta länge av social karaktär. Att man går miste om kamrater.

SVT Nyheter Väst har sökt grundskoleförvaltningen som säger att de inte har möjlighet att kommentera brevet innan de har tagit del av innehållet.

Fotnot: Under fredagen kommenterade grundskoleförvaltningen föräldrarnas krav. Här ser du svaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.