Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör VGR: ”Smittan kommer in någonstans” Foto: SVT

Antalet bekräftade fall av covid-19 har fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som smittas av corona fortsätter öka i Västra Götalandsregionen. Förra veckan konstaterades nästan dubbelt så många fall jämfört med veckan innan dess.

Smittspridningen ökar mest i Göteborg och kranskommunerna runt omkring. Men det är en generell ökning i hela regionen.

Lika hög belastning som i juli

– Jag kan inte nog poängtera de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, provta dig, håll avstånd till andra, undvik större sociala sammanhang, res inte kollektivt om du inte måste och försök arbeta hemifrån om du kan, säger Thomas Wahlberg.

Coronaviruset i Västsverige

Belastningen på sjukhusen när det gäller vård av personer med covid-19 har inte varit så här hög sedan i slutet av juli. 64 patienter vårdades så sent som igår, måndag.

Kan tvingas ställa in planerad vård

Hälso- och sjukvårdsdirektör, Ann Söderström, menar att vården kan möta ökningen och ta god hand om de som behöver vård, men hon tror också på att allt fler kommer att behöva vård framöver.

–  Men personalen har arbetat hårt under hela våren och vi kan behöva ställa in planerad vård. Jag tror dessvärre att vi kommer att se fler som behöver sjukhusvård den närmaste tiden. Jag vill understryka det smittskyddsläkaren säger: följ rekommendationerna. Om vi alla hjälps åt kan vi bromsa smittspridningen och vända utvecklingen, säger Ann Söderström.

Förra veckan infördes familjekarantän i Västra Götaland som en åtgärd att minska smittspridning. Hör mer om det här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet