Genrebild Foto: TT

Misstanken: Apoteksanställd förfalskade recept för 3 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En legitimerad receptarie vid ett apotek i Göteborg åtalas för bland annat grov trolöshet mot huvudman efter att ha förfalskat recept för ett dopingklassat preparat för över tre miljoner kronor.

En apoteksanställd åtalas för grov trolöshet mot huvudman och grovt dopningsbrott, efter att vid flera tillfällen olovligen ha använt fyra olika läkares förskrivarkoder, och med hjälp av dessa skapat tretton stycken falska receptunderlag på tillväxthormonet Genotropin. Händelserna ska ha inträffat mellan 2014 fram till augusti 2015.

2016 gjordes en polisanmälan från Västra Götalands läns landsting, om att någon hade skapat falska recept på läkemedlet.

Personen uppges också beställt medicinen till fyra olika apotek och i flera av fallen ska personen ha expedierat läkemedlet på sin egen arbetsplats.

Brotten ska ha ägt rum på flera olika apotek i Göteborgsområdet.

Genotropin är listat som ett dopingklassat preparat hos Läkemedelsverket.

3,2 miljoner kronor

Totalt har medicin lämnats ut till ett värde av 3,2 miljoner kronor, vilket Västra Götalandsregionen fått stå för. I förundersökningsprotokollet framgår det att e-recepten inte har skapats inom Västra Götalandsregionens datasystem.

I en IVO-anmälan framgår det att personen ”med uppsåt och olovligen manipulerat apotekens system för läkemedelsexpeditioner och därefter, genom urkundsförfalskning, berett sig själv eller annan tillgång till det särskilda läkemedlet Genotropin.”

Personen har efter händelserna fått sin legitimation indragen.

Förnekar brott

Dessutom åtalas också en person för dopingbrott efter att ha medverkat till att Genotropin överlåtits vid sex olika tillfällen.

De åtalade nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.