Annika Öby, verksamhetschef för Störningsjouren, berättar om läget med olovliga andrahandsuthyrningar. Foto: TT/SVT

Insatserna mot olovlig andrahandsuthyrning har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 arbetar de kommunala bostadsbolagen alltmer intensivt mot olovlig andrahandsuthyrning. På tre år har man utrett drygt 3800 ärenden och tagit tillbaks 1068 lägenheter.

I en hörna, några meter från juristernas rum hos Störningsjouren, står tre plåtskåp fyllda med pärmar fyllda med avslutade ärenden som rör olovlig andrahandsuthyrning.

– Det här är vår vardag, säger Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren, medan hon öppnar skåp efter skåp och vi ser de olikfärgade ryggarna på pärm efter pärm.

Sedan 2015 arbetar de kommunala bostadsbolagen i Göteborg, med hjälp av Störningsjouren, allt intensivare för att råda bot på olovlig andrahandsuthyrning, ett gissel på bostadsmarknaden som innebär att lägenheter som borde finnas tillgängliga på Boplats istället ofta används av privatpersoner för att tjäna pengar.

– En del personer gör de för att man inte förstår bättre, man kanske hyr ut till en systerdotter istället för att lämna tillbaks lägenheten. En del gör det bara för att tjäna pengar, säger Annika Öby.

Från två till sex jurister

För tre år sedan arbetade två jurister heltid med att utreda dessa ärenden. Nu är man sex jurister.

– Det börjar med ett tips. Sedan gör våra jurister en utredning, och om vi tycker det är en olaglig andrahandsuthyrning så skickar vi en uppmaning till dom att säga upp sig själv. Gör de inte det så är det vi som säger upp dem, och accepterar de inte det så blir det hyresnämnden som avgör, säger Annika Öby.

Det finns runt 72 000 kommunalt ägda lägenheter i Göteborg, och ingen praktisk möjlighet att gå igenom alla, därför väljer man att agera på tips. Sedan 2015 har man utrett drygt 3800 ärenden och återfått 1068 lägenheter som varit uthyrda olovligen.

– Det är väldigt mycket. Det är otroligt mycket, säger Annika Öby.

Tipsen försätter komma

När Annika Öby började med arbetet så trodde hon att de skulle kunna beta av ärendena och komma åt den olovliga andrahandsuthyrningen. Nu är hon lite desillusionerad.

– Jag trodde vi skulle komma åt det, men det bara fortsätter. Det är ledsamt för de som snällt och prydligt står i bostadskö, men som inte kan få en lägenhet då någon väljer att hyra ut lägenheten olovligt i andra hand istället.

Vet ni om det ökar eller minskar?

– Det enda jag kan säga är att tipsen inte slutar att komma in, kanske 150 i månaden, säger Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.