Foto: SVT

Arbetsmarknadsinsatserna har inte hjälpt dem

Uppdaterad
Publicerad

De bollas mellan praktik, utbildningar och ungdomsgaranti, men de unga arbetslösa i Göteborg är kritiska till vad Arbetsförmedlingen har att erbjuda dem för hjälp.

I Arbetsförmedlingens lokaler vid Järntorget i Göteborg träffade SVT Västnytt fyra ungdomar, som alla vet hur det är att vara arbetslös och att möta en handläggare som säger att 99 procent av alla jobb förmedlas via kontakter och inte via dem på Arbetsförmedlingen.

När ungdomarna berättar om handläggarnas kommentarer och hur de slussats mellan praktikplatser, utbildningar, ungdomsgaranti och bemanningsjobb syns frustrationen i deras blickar.

Val 2014

Marcus Bengtsson är 23 år och har nära till skratt, men när han förklarar hur han haft praktikplatser som inte lett till något och hur han från en dag till en annan blev utslängd av ett bemanningsföretag blir han sammanbiten.

– Nu har jag jobb, men det är tack vare mina kontakter, säger han.

Dåliga villkor och låga löner

Via SVT:s valsatsning #Dinröst får de fyra ungdomarna möjlighet att ställa sina frågor till politikerna som beslutar om hur arbetsmarknadspolitiken ska se ut. De diskuterar sina frågor med varandra, och alla bekräftar varandras upplevelser. Det märks att alla är engagerade. Några av dem har nått mål och fått jobb, andra söker fortfarande. På en arbetsmarknad där många unga är på jakt efter jobb är det svårt att sticka ut, bland 450 ansökningar.

– Varför jobbar inte Arbetsförmedlingen med rekrytering, så att de som ändå träffar alla arbetssökande kan föreslå tio personer istället för att arbetsgivarna får 450 ansökningar? Säger Cornelia Öst, 23 år, som menar att handläggarna redan känner till de arbetssökandes kvalifikationer och kan matcha mot företagens krav.

Hon tror att om Arbetsförmedlingen skulle syssla med rekrytering åt företag, så skulle bemanningsföretagens marknad bli mindre, något hon tycker skulle vara positivt och ge mer trygghet.

– Nu finns det bara massa plats för bemanningsföretag på marknaden, som har dåliga anställningar, dåliga villkor och väldigt låga löner, fortsätter hon.

Själv är hon deltidsanställd av ett bemanningsföretag, men har inte fått de timmar hon blev lovad. Om tre veckor står hon utan jobb igen.

Tvingas till ungdomsgaranti

Pania Tiemori har tidigare jobbat som bland annat receptionist. Hon är 24 år och har jobbat hela tiden sedan hon tog studenten, tills för tre månader sedan.

– Varför måste jag som är berättigad a-kassa tvingas in i ungdomsgarantin där jag istället får pengar från Försäkringskassan, bara för att jag är under 25? undrar hon.

Hon menar att de arbetsmarknadsförberedande åtgärderna inte passar henne som har arbetslivserfarenhet.

– Det blir kontraproduktivt i mitt arbetssökande, jag har redan gått de där utbildningarna, och de tar tid från mitt arbetssökande, säger Pania Tiemori till SVT Västnytt.

”Känns som att man blir utnyttjad”

Att bli uppmanad att gå utbildningar som garanterar jobb är något som Omar Bailey är välbekant med.

– När man har gått de här utbildningarna har man fått höra att det här är ett projekt gjort tillsammans med företagen för att skapa jobb för ungdomar. Ändå så leder det inte till någonting förutom praktik och då känns det som att man blir lite utnyttjad, säger han.

Han beskriver att han kämpat sig igenom utbildningar för att få två månaders praktik och hjälpa företaget genom att jobba gratis för att sedan bara få sitta hemma efteråt.

Omar Bailey är 25 år och utbildad servicetekniker, svetsare och väktare, men det är inte det han jobbar med, han är vaktmästare på Fryshuset i Göteborg. Det är ett jobb han fick först efter att det konstaterats att han har en kronisk sjukdom och Arbetsförmedlingen kunde sätta till mer resurser och lägga mer fokus på att hjälpa honom.

De fyra ungdomarna vi mötte på Arbetsförmedlingen i Göteborg verkar vara allt annat än håglösa och hopplösa, men precis som Arbetsförmedlingens handläggare sagt till dem, så tror de att jobben – dem hittar man inte via Arbetsförmedlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet