Arkitekttävling inledd för SU och Göteborgs Universitet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kunskapscenter, Sahlgrenska Life, planeras nu där Sahlgrenska Universitetssjukhuset byggs samman med Göteborgs universitet. Ett kunskapscenter som kan vara klart till 2021.

Fem arkitektbyråer tävlar om att rita Sahlgrenska Life. 90 000 kvadratmeter planeras för ett internationellt kunskapscenter i anslutning till mötesplats Sahlgrenska Science Park.  Tre sammanhängande byggnader ingår – en vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, en byggnad över Per Dubbsgatan, där kollektivtrafiken går, och en på Medicinareberget på andra sidan gatan.

– Det här ett jättespännande projekt som förhoppningsvis kommer att ge mervärden i syfte att få större gemensamma verksamheter inom integration, utbildning, forskning och sjukvårdsutveckling. Den moderna forskningen kräver allt mer samarbete, så vi ser det här som ett jättelyft för både SU och Göteborgs Universitet, säger Staffan Edén, vicerektor Göteborgs Universitet till SVT Nyheter Väst.

Miljardinvestering

Totalt investeras tre miljarder och allmänheten har möjlighet att se bidragen som ställs ut i Sahlgrenskas huvudentré och i Academicum på Medicinareberget fram till den 11 mars.

Byggstart är planerad till 2019 och första inflyttningen beräknas ske tidigast 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.