Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anette Fredriksson, verksamhetsledare på Valhallabadet, har fått många synpunkter på avstängningen av våtbastur. Foto: SVT

Efter bastustoppet – nu sätts bastun på hos Valhallabadet

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit bastustopp i fyra månader på flera gymkedjor i Västsverige för att spara el, men under mars månad har allt fler öppnat igen. Och på Valhallabadet i Göteborg öppnar man sina våtbastur nu på måndag, till glädje för många.

– Många har hört av sig och ifrågasatt vårt beslut att stänga, säger Anette Fredriksson, verksamhetsledare Vallhallabadet.

Det är cirka 2 000 besökare på Valhallabadet varje dag och många av dessa passar på att basta. För att spara el stängdes våtbasturna av då de drar mest energi. Normalt kostade uppvärmningen av en bastu 13 000 kronor i veckan före energikrisen, men med senaste tidens höga priser kunde den kosta upp emot fyra gånger så mycket.

Vad tycker du om att våtbastun varit avstängd ett tag nu?

– Jag tycker att det är bra, säger Zandra Holmström och fortsätter.

– Alla behöver hjälpas åt att spara el och energi, samtidigt har ju torrbastun varit öppen, så det har ju varit en kompromiss.

EU-krav på minskad elförbrukning

Det var i september förra året som EU-kommissionen kom med ett förslag för att minska Rysslands påverkan på den europeiska energimarknaden. Vilket innebar energibesparingar på mellan 5 och 10 procent för att bekämpa de höga energipriserna och säkerställa energiförsörjningen i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.