Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gästföreläsaren Markus Göransson besökte utställningen ”Meanwhile in Ukranie” under Maritimans premiärhelg. Hör vad han anser är orsaken till att Ryssland gick in i Ukraina, i klippet. Foto: Josefin Bengtsson/SVT

Säsongsöppning av Maritiman i Göteborg – med fullt fokus på kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det flytande fartygsmuseet Maritiman vid Göteborgs kaj öppnade under helgen upp för säsongsstart och utställningspremiär.

På säsongen första dag tillägnas all uppmärksamhet åt kriget i Ukarina, med gästföreläsare och utställningen Meanwhile in Ukraine, som skildrar den alltjämt pågående konflikten.

På lördagen pratade gästföreläsaren Markus Göransson om de så kallade intellektuella misslyckanden, och de vanföreställningar från Vladimir Putin och hans närmsta ledarstab som banade väg för invasionen av Ukarina.

Varför är detta viktigt att föreläsa om?

Vi som forskar om Ryssland, och många andra, togs väldigt på sängen över Rysslands beslut att gå in i Ukraina på bred front. Det framstod som så huvudlöst och irrationellt. Och jag tror att förklaringen till beslutet ligger i de vanföreställningar som fick fäste i det högsta politiska ledningen  i Ryssland, säger Markus Göransson, lektor i krigvetenskap vid Försvarhögskolan.

Han menar att Vladimir Putin har grävt ned sig i idéer som har föga kopppling till verkligheten. Putins vanföreställningar ska ha förstärks av att han omger sig av en liten skala ja-sägare som stryker medhårs och delar hans syn på Väst och Ukrina.

Utsällningen Meanwhile in Ukraine

Förutom att utställningen baseras på material från Nationalmuseet för Ukrainas historia i andra världskriget, är det är Olena Shovkoplias fotodokumentering som visas upp på Maritiman.

För att lägga till ytterligare en dimension har man gjort väggmålningnar som handlar om barn och ungdomars upplevelser av krig och flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.