Åsa Hoffmans dotter har väntat på en bup-utredning i nästan två år. Foto: SVT

Två års väntan på utredning hos bup

Publicerad

Åsa Hoffmans dotter har väntat i nästan två år för att få en neuropsykiatrisk utredning på barn-och ungdomspsykiatrin i Lysekil. Men på grund av personalbrist har utredningen inte ens börjat.

– Det har lett till stora konflikter och onödigt lidande för hela familjen, säger Åsa Hoffman.

När Åsa Hoffmans dotter var sju år började hon må dåligt och familjen upptäckte att något inte stod rätt till. Hon hade mycket problem i skolan, med relationer och hon blev deprimerad, berättar mamman.

För två år sedan fick dottern klartecken för en utredning på barn- och ungdomspsykiatrin i Lysekil. Men trots det har utredningen inte ens börjat.

– Det finns inga vanliga dagar i våra liv, det är kaos hela tiden och det händer ingenting. Och alla uttrycker sin oro för hur det ska gå om hon inte får akut hjälp. Det är ingen som gör någonting, säger Åsa Hoffman.

Vårdgaranti klaras inte

Åsas dotter är långt ifrån den enda som väntar att få hjälp. I dag står nästan 250 barn och unga i kö för utredningar på bup-mottagningar inom NU-sjukvården.

Uppfyller vården vårdgarantin?

– Nej, det gör vi inte, tyvärr. Vi klarar oss på första besöket men när det gäller övrigt har vi stora svårigheter att klara vårdgarantin, säger Lars Ahngnell, chef för bup i NU-sjukvården.

Brist på personal

Och vårdgarantin på 30 dagar klaras inte på grund av brist på personal. Det är läkare och psykologer som saknas. NU-sjukvården har stora svårigheter att rekrytera och behålla personal. För närvarande saknas nästan hälften av de elva specialistläkare som krävs.

Sjukvården i regionen klarar inte vårdgarantin, säger bup-chefen Lars Ahngnell. Foto: SVT

– Just nu gör man stora satsningarna i regionen för att öka tillgängligheten. Vi fick totalt 50 miljoner kronor till barn-och ungdomspsykiatrin i Västra Götalandsregionen för att förbättra tillgängligheten till utredning och behandling. Vi också jobbar med remissbedömningar för att se vilka som behöver komma till bup och vilka som inte behöver, säger Lars Ahngnell.

”Dottern behöver akut hjälp”

Att vänta nästan två år på en neuropsykiatrisk utredning har lett till stora konflikter och onödigt lidande för hela familjen, enligt Åsa Hoffman.

– Vi har två små barn till som märker av detta. Skolan blir lidande. Hon har inte gått till skolan på nästan hela nian nu.

Så hur viktigt är det för henne att få rätt hjälp?

– Det betyder allt. Om hon ska ha kvar sin familj, vänner och en fungerade vardag överhuvudtaget. Det är allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.