Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Edman har inte lämnat sitt hem på en månad på grund av sin sjukdom. Nu vill dottern Mathilda samla in pengar till hennes medicin. Följ med hem till Åsa i klippet. Foto: SVT

Åsa i Göteborg kämpar för att få lungmedicin som kostar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Edman i Göteborg föddes med en ovanlig proteinbrist som har bidragit till att hon utvecklat lungsjukdomen kroniskt obstruktiv lugnsjukdom, kol. Det finns bromsmedicin, men i Västra Götaland skrivs den inte ut eftersom det finns för lite forskning på den.

Nu försöker Åsa och dottern Mathilda själva samla ihop pengar till medicinen.

Åsa Edman lider av alfa-1 antitrypsidbrist. En genetisk mycket ovanlig proteinbrist som bidragit till att hon insjuknat i kol. Sjukdomen ger stora konsekvenser i vardagen:  

– Det är för hög luftfuktighet ute, så jag har inte varit ute på över en månad, säger hon.

Lite forskning på medicinen

Det finns en bromsmedicin som gör att nedbrytningen av lungorna går långsammare, men i Sverige har det forskats lite på medicinen vilket har bidragit till att läkarna i Västra Götaland inte skriver ut den. Även i övriga  Sverige är man restriktiv med att skriva ut den.

I flera EU-länder omfattas medicinen av högkostnadsskyddet men så är det inte i Sverige. I dag kostar en årlig behandling mellan 500 000 till 1 000 000 kr, vilket också bidrar till att få läkare vill skriva ut den.

Danmark påverkar Sveriges inställning till läkemedlet

För bara något år sedan ändrade Danmark så att medicinen numera ligger under högkostnadsskyddet.

Eeva Piitulainen, docent i lungmedicin har forskat på proteinbristen Åsa har och hon menar att Danmarks syn på medicinen påverkar hur Sverige ser på den.

– Inställningen till medicinen har börjat mjukas upp lite efter att man ändrade i Danmark, så det är det möjligt att fler kommer kunna få bromsmedicinen i framtiden, säger hon.

I klippet ovan kan du följa med Åsas hem – som hon inte lämnat på en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.