Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ovädret som väntas dra in kan komma att orsaka stora problem. Hör meteorolog Tora Tomasdottir berätta i klippet. Foto: Kent Porter/TT/SVT

Efter hettan – åska och skyfall väntas i västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Från 30 grader och sol till skyfall – under samma dag. Under måndag eftermiddag väntas kraftiga åskskurar över Västsverige som kan ge stora regnmängder. Hör SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir förklara vad det är som är på ingång.

– Det här ger nyckfulla skurar som kan ”ploppa upp” lite var som, därför ska du inte lita blint på din app, skuren kan lika gärna slå till några kilometer bort som hemma hos dig, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn i Nordvästra Götaland och sydvästra Värmland under måndagen. Det finns risk för översvämning och elavbrott.

”Kan ge översvämningar”

– Varm och fuktig luft har tagit över, i och med det bildas kraftiga skurar och åska. Skurarna bildas i och med att varm luft stiger uppåt bildas det moln, eftersom att det också är fuktigt och vi får mycket luft och stiger bildas större och större moln, säger Tora Tomasdottir.

Regnet väntas från kl 13 och fram till kvällen.

– Eftermiddagens skurar kan ge lokala översvämningar och skulle då också kunna ge problem i trafiken, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.