Foto: SVT

Fortsatta tågproblem efter åskan

Uppdaterad
Publicerad

På grund av åskan i Västsverige så har det blivit ett flertal signalfel och spårfel, som orsakar förseningar och inställda tåg på olika sträckor i väst.
– Vi räknar med att felen ska bli åtgärdade under natten och rulla som vanligt i morgon torsdag igen, säger Anders Wallin, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverket är det fortfarande vid 21.15-tiden på onsdagskvällen fyra sträckor i Västsverige som berörs av signal-, spår- och växelfelen som uppstod i samband med åskovädret tidigare under dagen. Sträckorna är Göteborg – Halmstad, Göteborg – Borås, Herrljunga – Borås och mellan Alingsås och Vårgårda.

– Alla signalfel och spårfel ska vara åtgärdade under natten så vi räknar med att all tågtrafik ska rulla på som vanligt i morgon bitti igen. Om inget större fel kommer tillbaka igen, säger Anders Wallin, presskommunikatör på Trafikverket till SVT Nyheter Väst.

Fyra sträckor

Enligt honom arbetar personal för fullt med felsökning på dessa fyra sträckor.

– Det vi vet är att det är ett antal spårfel, växelfel och signalfel på grund av naturhändelser. Vi ser en koppling till ovädret och åskan i Västsverige, sa Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket, tidigare under onsdagen.

Enligt henne är det växelfelet i Varberg som påverkat hela kusten, ner mot Malmö och upp till Göteborg. Det gick under några timmar bara att köra tågtrafiken i ett spår, vilket orsakade förseningar på ett flertal sträckor.

Resenärer ombeds att kontrollera sina avgångar och de kan räkna med längre restider.

Automatlarm och översvämningar

Åskan har under dagen även gjort så att många automatlarm har löst ut, och stora mängder regn i främst Partiille och Öjersjö har lett till översvämningar i privatbostäder. Det har dock inte varit några bränder på grund av åskan enligt räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vi är hårt belastade på grund av alla automatlarmen som vi är tvungna att åka ut på och kontrollera. Dessutom har ett antal privatpersoner fått in vatten i sina källarvåningar, säger Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer