Anders Westgerd, vd på assistansföreningen GIL om förändringarna inom personlig assistans. Foto: SVT

Assistansförening: ”Kommunen har blivit tuffare i sina bedömningar”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 har nästan 2 000 personer förlorat sin assistansersättning via Försäkringskassan. Mycket av kostnaderna har istället hamnat på kommunerna. Assistansföreningen Göteborg independent living, GIL, upplever nu en förändring i kommunernas beslut om personlig assistans.

– Framför allt de senaste två åren märker vi att kommunen har blivit allt hårdare och allt striktare i sina bedömningar, säger Anders Westgerd, vd på GIL.

Göteborgskooperativet independent living är en förening som samordnar personlig assistans och drivs utan vinstintresse. Anders Westgerd har arbetat med personlig assistans i 12 år och har sett en förändring de senaste åren. 

– Sedan årsskiftet 2014-2015 har det blivit allt svårare att få personlig assistans. Det handlar egentligen om att man plockat in gamla domar och gjort till rättspraxis, vilket gör att man tolkar lagstiftningen betydligt hårdare, säger Anders Westgerd.

”En stor skillnad”

Han förklarar att de har sett en effekt av att Försäkringskassan gett avslag i större utsträckning, vilket gör att en stor del hamnar hos kommunen. 

– Vi märker en stor skillnad. De flesta kommunerna går ekonomiskt på knäna. Och i den övervältringen från Försäkringskassan har kommunerna inte fått någon kompensation. Vi märker att många får betydligt lägre timmar än vad de ska ha. Och en del som har trillat ur systemet, säger Anders Westgerd. 

Han fortsätter:  

– Det blir en livstragedi, för det är människor det handlar om. Det handlar inte om pengar. Det handlar om människors möjlighet och rättighet att kunna leva sitt liv. Och det drabbar ju även anhöriga men framför allt drabbar det den enskilde som i stort sätt får sina liv sönderslagna.

”Alla upplever samma utveckling”

Representanter för flera assistansföreningar och organisationer som SVT Nyheter Väst pratat med säger att de också har märkt av att kommunerna har blivit hårdare i sina bedömningar. Det finns statistik på hur många avslag och antalet som beviljats assistansersättning via Försäkringskassan men liknande siffror för kommunen finns inte.

Hur vet ni att kommunen gör hårdare bedömningar och fler avslag när det inte finns några siffror på det?

– Det är baserat på de assistansberättigande som har sin assistans inom GIL. Sen pratar vi med kollegor i branschen och det talas klarspråk, alla upplever samma utveckling. Kommunerna har blivit betydligt tuffare i sina bedömningar, säger Anders Westgerd.

Fakta: Så många har assistans via Försäkringskassan och kommunen

Försäkringskassan                       Kommunerna

2015: 16 142 4300 

2016: 15 691 4300 

2017: 14 886 4600 

2018: 14 508 4900 

2019: 14 159 5117

Källa: Assistanskoll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.