Foto: TT

Pojke drunknade i badkar på boende – assistenter åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två stödassistenter som jobbade på det boende där en 17-årig pojke drunknade i badkaret åtalas, rapporterar GP. Händelsen inträffade i januari förra året på ett vårdboende för funktionshindrade.

Det var i januari förra året som en pojke drunknade i ett badkar på ett korttidsboende för funktionsnedsatta i Göteborg. Enligt boendets rutiner skulle barnen övervakas vid bad, trots det var det ingen personal närvarande vid tillfället.

Nu åtalas två personer i personalen, misstänkta för vållande till annans död, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Jag menar att polisutredningen visar att de har gjort sig skyldiga till brott. De har slarvat å det grövsta med tillsynen, säger åklagare James von Reis till SVT.

Ivo har gett kritik

Efter dödsfallet gjordes även en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som riktat skarp kritik mot sociala resursnämnden i Göteborg. De nu åtalade personerna avskedades kort efter att händelsen uppdagades.

Åklagaren menar att dödsfallet kunde ha undvikits om säkerhetsföresrifterna på boendet hade följts och åtalar därför inte några chefer.

– Cheferna hade tagit fram tydliga föreskrifter och hur de skulle tolkas. De (åtalade reds. anm.) skyller på att de inte har tolkat föreskrifterna på det sätt som jag menar är det enda rimliga att tolka dem på, säger James von Reis.

SVT har varit i kontakt med Tomas Kleiven som företräder en av de två åtalade. Han avböjer kommentar i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer