Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astrid i Uddevalla föder upp världens största hästras – Shirehästarnas existens hotad Foto: SVT/Helena Josefsson

Astrid i Uddevalla föder upp världens största hästras – Shirehästens existens hotad

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte så många Shirehästar kvar i världen. Under dess glansdagar fanns det en miljon av rasen i moderlandet England, nu finns det bara cirka 3 000 kvar där och runt 200 i Sverige.

– Shiren är en ovanlig och hotad ras så jag känner ett ansvar att föra den vidare, säger Astrid Danielsson, uppfödare av Shirehästar i Uddevalla.

Häng med i klippet på en åktur med Astrid och Lady Jane.

Det är vinter men ändå är gräset i hagarna grönt och med solen kommer nästan somriga färger fram. Shirestoet Lady Jane står och betar sida vid sida med sitt sex månader gamla föl Grace på Astrid Danielssons gård i Smedseröd i Uddevalla. Något som Göteborgs-Posten var först med att skriva om.

Trots att de tillhör världens största hästras så ser Lady Jane inte ut att vara så mycket större än sitt föl.

– Ja, hon räknas som liten med sina 1,68 meter i mankhöjd. Jag har sett ston som varit 1,90 meter och högre, säger Astrid Danielsson, uppfödare av Shirehästar i Uddevalla.

Svårt att hitta utrustning

Hon föredrar att hästarna är lite mindre eftersom de är smidigare då och det är dessutom lättare att hitta utrustning som passar.

– En mankhöjd på 1,75 vore perfekt. Då har man storleken och massan men ändå smidigheten kvar.

Tidigare hade Astrid även mamman till Lady Jane, men hon lever inte längre.

– Det är en bit kulturarv och historia man behåller genom att fortsätta föda upp sådana här hästar.

• Shirehästen är en stor kallblodig arbetshäst som härstammar från England.

• De används främst som draghästar och räknas som världens största hästras.

• Enligt rastandarden ska vuxna hingstar ha en mankhöjd på minst 173 cm, ston på minst 163 cm. Vikten ligger kring 900 till  1100 kilo.

• Enligt Svenska Clydesdale och Shirehästföreningen slarvas det med registreringen av Shirehästar, men de uppskattar att det finns cirka 200 Shirehästar i Sverige.

• I Storbritannien finns Shirehästen på RBST:s lista, det vill säga the Rare Breeds Survival Trust och klassificeras som ”at risk” vilket innebär att det finns färre än 1 500 ston i avelsålder. I början av 1900-talet fanns det mer än en miljon Shirehästar, nu finns det cirka 3 000 i Storbritannien.

• Den största shirehästen som funnits blev hela 2,19 meter i mankhöjd och vägde 1,5 ton. Det var en valack som hette Sampson och som levde på 1840-talet i Bedfordshire i England.

Källa: Svenska Clydesdale och Shirehästföreningen och Shire Horse Society

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.