Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hundägare i Västsverige åtalas för att ha låtit bli att avliva sin sjuka hund. Samtidigt ökar också antalet anmälningar om djurplågeri i Västsverige. Foto: SVT

Djurägare åtalas – avlivade inte sin sjuka hund

Uppdaterad
Publicerad

En hundägare i Västsverige åtalas nu för att ha låtit bli att avliva sin sjuka hund. Samtidigt visas statistik att antalet anmälningar om djurplågeri i polisregion Väst ökade första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Hundägaren åtalas för att ha utsatt sin hund för lidande genom att inte i tid tagit den till veterinär för vård eller avlivning, trots uppmaning från Länsstyrelsen. Hundägaren själv nekar till brott, rättegång hålls i början av september.

– Vi ser relativt ofta att djuren kommer in kraftigt avmagrade, man ser att de har stora sår i kroppen som de uppenbarligen haft i kanske flera månader innan man väljer att avliva djuret, säger Björn Åblad, klinikchef på Blå Stjärnans djursjukhus.

Extrema fall av djurplågeri

Under första halvåret 2023 anmäldes fler fall av djurplågeri i polisregion Väst än samma period förra året, 172 anmälningar jämfört med 118, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Även i riket som helhet ökade antalet anmälningar om djurplågeri, från 686 första halvåret 2022 till 770 första halvåret i år.

Veterinärer har skyldighet att anmäla om de tror att ett djur inte sköts enligt djurskyddslagen.

– Men som vanlig djurägare behöver man inte vara orolig för att bli anmäld för att man söker för en hund som är lite halt. Det är ganska extrema fall när man gör en anmälan, säger Björn Åblad.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.