Visa alla (4)

Åtalas för guldsmedsrån i Vänersborg

Publicerad

Svartklädda, maskerade och beväpnade med en skarpladdad pistol rusade rånarna in på guldsmedsbutiken i februari. Nu åtalas två unga män för grovt rån.
– Det har varit en väldigt dramatisk händelse, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson.

Rånarna sprang in med kofot och skjutvapen. En kund berättar i ett förhör hur han omgående la sig ned på golvet och hur han pressade ansiktet hårt mot golvet och tänkte på sina barn.

Butiksinnehavaren hörde först glaskross, berättar han i förhör. När han gick från verkstaden ut i butiken och såg en svartklädd person med rånarluva förstod han att det var ett rån. Han tog sig ut bakvägen i butiken och tänkte att han ska försöka låsa in rånarna. Han beskriver hur han slog igen dörrarna på rånarnas flyktbil.

Skott avlossades

Butiksinnehavaren hotades av rånare med kofot. En pistol riktas också mot hans ansikte. Vid ett tillfälle avlossades ett skott i luften. Rånarna ska, enligt åtalet, ha hotat och sagt till butiksinnehavaren att han skulle göra som de sa, annars skulle han inte överleva.

– Det som sticker ut är att gärningsmännen har varit beväpnade med skarpladdat vapen som skjutits med, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson.

Enligt åklagaren så visade rånarna synnerligen råhet. Med pistolen ska rånarna slagit butiksinnehavaren i huvudet.

Bara två av fyra rånare åtalas

Totalt ska smycken och värdeföremål till ett belopp om drygt två miljoner kronor stulits. Ett fåtal smycken hittades i flyktbilen, men merparten av stöldgodset har ännu inte påträffats.

Nu åtalas två tonåringar, födda 1999, för grovt rån. Enligt åtalet har de tillsammans och med två andra personer handlat i samförstånd.

– Av övervakningsfilmer kan vi se att det är fyra personer som rånar butiken. Två av dem är nu åtalade. Det finns två personer som inte är åtalade, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson.

Varför har ni inte nått hela vägen med de andra?

– Anledningen till att vi har fått tag i de nu åtalade är genom blodspår som säkrats och vi fått träff på DNA. De har antagligen skadats i samband med att de slagit sönder glasmontrar där smyckena förvarades.

Den ena av de åtalade har i förhör erkänt brott. Den andra förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer