I hundkojan som hunden markerade mot hittades två påsar med amfetamin. Foto: Polisens förundersökning

Tre personer åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Den största delen av narkotikan låg gömd i en hundkoja. Nu åtalas tre män för synnerligen grovt narkotikabrott i Marks kommun. Totalt beslagtog polisen drygt 53 kilo amfetamin – värt runt 20 miljoner på gatan.

– Det är det största beslaget som gjorts här vad jag vet, säger spaningsledare Magnus Reinholdsson.

Under några veckors tid hade polisen spanat på de misstänkta männen. Den 11 december lämnade en bil villan i Marks kommun. Då slog polisen till. I bilen hittades nära 5 kilo amfetamin. Men det var bara början.

Gömt under husgrunden fann polisen ännu mer amfetamin. Den största delen påträffas dock gömt i en hundkoja.

– Jättebra gjort av hunden att hitta det där. Tveksamt om vi gjort det med ett manuellt sök. Det är speciellt att det är i en hundkoja och att hunden hittar det, säger Magnus Reinholdsson, gruppchef och spaningsledare vid grova brott i polisområde Älvsborg.

Värt runt 20 miljoner

Totalt beslagtogs 53,5 kilo amfetamin. Polisen bedömer att knarket insmugglat, men vet inte hur.

– Med tanke på det enorma mängderna, och mycket pengar som ska ut så har det definitivt varit organiserat, säger Magnus Reinholdsson.

Enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning så låg gatupriset för amfetamin på 200 kronor grammet 2019. Om narkotikan som beslagtagits skulle säljas på gatan skulle det alltså motsvara ett värde till uppskattningsvis 10,7 miljoner kronor. Men enligt chefsåklagare Per-Erik Rinsell skulle värdet i praktiken vara det dubbla. Då amfetaminet hade så hög renhetsgrad skulle det blandas ut innan det säljs på gatan. Han bedömer att värdet då blir mellan 20 och 22 miljoner kronor.

I förhör förnekar en av de misstänkta brott. En annan förnekar narkotikabrott men erkänner vapenbrott. Den tredjes inställning är, enligt åtalet, oklart.

Flera stora knarkbeslag

Narkotikabeslaget är ett i raden av flera stora beslag i Sjuhäradsområdet den senaste tiden. Förra veckan åtalades tre män efter att polisen hittat en knarkgömma med elva kilo amfetamin och ett automatvapen. I oktober upptäckte socialtjänsten en narkotikafabrik i en lägenhet. Då hittades totalt 43 kilo amfetamin.

– Jag tror att det är slumpmässigt och att vi haft tur som hamnat rätt. Sedan har också spaningsverksamheten i Borås bytt inriktning de senaste två, tre åren och renodlats och fått mer fritt spelrum. Det tror jag gör att vi lyckas bättre i våra ärenden nu än förut, säger Magnus Reinholdsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.