Håkan Franson, IT-chef på Västtrafik, upplever att överbelastningsattackerna har blivit allt mer vanliga. Foto: SVT

Återkommande nätattacker mot Västtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att myndigheter och andra organisationer får sina webbsidor och appar utslagna av kraftiga överbelastningsattacker på nätet. Några som drabbats flera gånger bara i år är Västtrafik.

Klockan sju på morgonen lördagen den 30 september, strax före det att tiotusentals ska samlas för att demonstrera mot nazism på Göteborgs gator, drabbades Västtrafik av en överbelastningsattack. Webbsidan samt apparna Reseplaneraren och To Go slogs ut och kraschen varade under sju timmar.

– Det som hände var att vi fick en kraftig attack. Vi har väl under de tre senaste åren utsatts i olika former men det vi ser nu är att de senaste attackerna är betydligt kraftigare än de föregående. Det är klart att det är bekymmersamt, säger Håkan Franson, IT-Chef på Västtrafik.

Förlorade 300.000 på en attack

Den 30 september förlorade Västtrafik uppskattade intäkter från missad försäljning av runt 5.000-10.000 biljetter, motsvarande upp emot 300.000 kronor.

Men Västtrafik är inte ensamma om att drabbas. Enligt onlinesäkerhetsexperten Tomas Sundström på Arbor Networks så riktades runt 200.000 attacker mot organisationer i Norden och Baltikum under 2016, det vill säga lite drygt 500-600 attacker per dag. Han säger att attackerna kommer bli fler och kraftigare i framtiden.

LÄS MER: Experten: ”Otroligt enkelt att attackera”

Håkan Franson upplever även han att överbelastningsattackerna har blivit allt mer vanliga.

– Ja, det är helt klart så. Trenden är tydlig och man vill framför allt nå spelare som man vet att många är beroende av, som till exempel Västtrafik och SJ, säger Håkan Franson.

– Det är inte lätt att skydda sig i och med att det är så publikt.

Det finns företag som idag har specialiserat sig på att erbjuda skydd mot den här typen av attacker. Men någon sådan tjänst har Västtrafik, trots återkommande och allt kraftigare attacker, inte upphandlat.

– Naturligtvis är det så att om det här blir ett dagligt inslag, då måste vi överväga de åtgärderna. Just nu har väl inte kostnaden för att implementera de lösningarna stått i paritet med det besvären så det är väl den största anledningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.