Foto: SVT

Åtta våningar hög byggnad fraktas från Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Idag utfördes den största utlastningen som någonsin gjorts i Göteborgs hamn. En 48 meter hög bostadsmodul ska nämligen fraktas till en oljefält i Nordsjön.

Modulen vägar 3000 ton och är åtta våningar hög. Den började byggas för fem år sedan av Apply Emtunga och idag började dess resa till oljefältet Martin Linge i Nordsjön.

Totalt kan 95 personer bo i modulen som även rymmer bland annat ett litet sjukhus, en matsal och ett gym.

Den största lasten någonsin

Modulen rullades till kajen på specialbyggda trailrar med totalt 1000 hjul i en maxfart på 5 kilometer i timmen.

– Alla jag har pratat med i hamnen kan inte minnas någon större eller tyngre last som fraktats härifrån. Så vitt vi vet är detta den största lasten i hamnens 400 år gamla historia. Så det är speciellt, säger Stefan Strömberg, presskommunikatör på Göteborgs hamn och fortsätter:

– Det är mycket som ska fungera samtidigt för att det hela ska rulla på.

Under fredagen tas modulen ombord på en pråm där den svetsas och surras fast. Snart startar den 68 mil långa resan ut till oljefältet i Nordsjön vilket beräknas ta 36 timmar.

Fakta om bostadsmodulen

Höjd: 48 meter

Bredd: 33 meter

Vikt: 3000 ton

Boende för: 95 personer

Källa: Göteborgs hamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.