Attityder till mångfald har förändrats kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har svenskarnas inställning till mångfald förändrats och blivit mer negativ. Det visar en mångfaldsbarometer från Gävle högskola.

– Vi ser en negativ trend i attityderna mot mångfald och invandring, säger forskaren Fereshteh Ahmadi.

Mångfaldsbarometern är en kvantitativ studie som startade 2005 och som mäter svenska folkets attityder till mångfald. Studien består av flera delar men sammantaget visar årets mångfaldsbarometer att svenska folkets inställning till mångfald i samhället överlag blivit mer negativ.

– Resultatet pekar på att toleransen för olika kulturer och religioner minskat, säger Fereshteh Ahmadi som står bakom studien och är professor i sociologi vid Högskolan i Gävle.

Ökning av rasism

2014 var det 77 procent av dom tillfrågade som höll med om påståendet att ”människor med utländsk bakgrund som kommer hit måste ges samma sociala rättigheter som landets egen befolkning”, nu har den siffran sjunkit till 61 procent.

Fereshteh Ahmadi säger att man dessutom kan se en ökning av rasism i samhället.

– Absolut! Det är inte bara så att folk har blivit mer rasistiska, en del som kanske har haft de här tendenserna tidigare vågar nu visa det mer.

Enligt forskaren svängde debatten om invandring och integration kraftigt i slutet av 2015. I samband med Syrienkrisen, och den då stora invandringen till Sverige, så kom det offentliga samtalet mer att handla om problem förknippat med invandring.

Även i Europa

Fereshteh Ahmadi menar även att rasismen i hela Europa nu har tagit sig nya uttryck.

– Tidigare i historien pratade man om rasernas över- och underlägsenhet, idag har man ersatt ras med kultur och religion, men man menar samma sak, säger hon.

Men det finns också delar i mångfaldsbarometern där trenden ser annorlunda ut. Till exempel visar svaren på mer positivt attityd till att ha kollegor med utländsk bakgrund.

Och även om studien visar att attityderna överlag blivit mer negativa, så är fortfarande en majoritet av dom svarande positivt inställda till mångfald i samhället.

Mångfalsbarometer

Mångfaldsbarometern mäter svenskarnas attityder till mångfald. Projektet startades 2005 och bedrivits av Högskolan i Gävle. Planen var att projektet skulle avslutas 2014. Men när det kom många flyktingar till Sverige 2015 valde man att fortsätta,  men istället för varje år valde man att utföra undersökningen vartannat år.

Källa: Högskolan i Gävle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.