Avenykrogen Le Pain Francais hotas av vite. Foto: SVT

Avenykrog tvingas stänga vid midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningen tar i med hårdhandskarna mot Avenykrogen Le Pain Francais. Sedan tidigare har man begärt att ett vite på 75 000 kronor döms ut för att trängselkontrollanterna hindrades komma in. Nu smäller förvaltningen till med ett förbud mot att hålla öppet efter midnatt. Om förbudet inte åtlyds ligger vitet på en halv miljon kronor – varje gång.

Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll på Miljöförvaltningen, är den som har fattat beslutet – som GP var först med att rapportera om.

– Jag har inte ännu fått någon bekräftelse på att mejlet med beslutet är mottaget. Men det är skickat till ägaren av verksamheten. Det är ett beslut om vite på femhundratusen och som handlar om att le Pain Francais inte får ha öppet från klockan 00 till 05. Det är ett löpande vite, säger hon och fortsätter:

– Det ligger också ett löpande vite på 75 000 kronor som handlar om att de måste släppa in oss när vi vill göra inspektioner.

Mycket pengar

En halv miljon kronor i vite om ni upptäcker att de håller öppet efter midnatt låter som en hög summa?

– Vitet är baserat på omsättningen, och det här företaget har en hög omsättning. Vi beräknar också vitet utifrån att det är en betydande risk för smittspridning där nu, vilket kan få konsekvenser för många.

– Vår målsättning är inte att de ska behöva betala detta, utan vi vill att de ska rätta till sina brister.

Vilka är dessa brister?

– Där är en stor trängsel i lokalerna.

Uppenbar smittrisk

Krogen släpper in för mycket folk?

– Ja, man har inte rutiner för att undvika trängsel. Det kan handla om sådant som hur nära borden står varandra, hur man släpper in och släpper ut folk, hur det ser ut vid toaletter med mera. Men enkelt uttryckt är det för mycket folk där, och det innebär en uppenbar smittrisk.

Men att de inte får ha öppet klockan 00 till 05 längre... är det verkligen så mycket människor där mitt i natten?

– Många andra ställen stänger vid midnatt. Då flyttar sig folk till le Pain. Man går dit där det är öppet. Efter midnatt... alkoholintaget har också hunnit bli högre och där väl känt att omdömet minskar då, vilket innebär att det blir svårare för verksamhetsutövarna att se till att folk håller avstånd.

Hård efterlevnad

Hur infekterad är er relation med krogens ägare nu?

– Det är klart att det blir laddat. Självklart vill en verksamhet inte ha ett sånt här vite, utan vill fortsatt kunna hålla öppet som vanligt. Det är klart att vi får en massa frågor om vilka grunder vi fattar beslutet på. Men vi har en lagstiftning att följa och det är vad vi gör. Vi lägger inga andra värderingar i detta.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Markus Samuelsson, vd på Le Pain Francais. Han vill dock avvakta med kommentarer tills han hunnit sätta sig in i beslutet ordentligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet