När Nerijus Bilevicius fru skulle vittna i hovrättsförhandlingarna blev det struligt. Foto: SVT/Alex Ljungdahl/Expressen

Avgörande dom i Lisa Holm-fallet i dag

Publicerad

Hovrätten har att ta hänsyn till att frun nu gett Nerijus Bilevicius alibi. Och rättens syn på DNA-bevisningen kan vara avgörande.

Den största skillnaden från tingsrättsförhandlingarna var att den åtalades fru nu medverkade på videolänk istället för på telefon som i tingsrätten – och att hon nu i hovrätten gav sin make alibi.

Frun har tidigare varit något oklar om var hennes make befann sig vid tiden för mordet, men nu i hovrätten hävdade hon alltså att hennes man då var hemma.

”Kan finnas annan mördare”

I flera timmar pläderade advokat Inger Rönnbäck i hovrätten för sin klients oskuld, bland annat med de nya ovan nämnda punkterna som argument.

Att de DNA-spår från den åtalade som återfunnits, inte på den dödes kropp, men väl på hennes kläder kunde ha sammanblandats eller till och med riggats.

– Det finns inte ett enda spår från Nerijus på Lisas kropp, endast på hennes kläder. Det kan finnas en annan mördare som krupit ur nätet här, sa advokat Ingrid Rönnbäck då.

”Skrek: Sluta ljuga!”

Under denna plädering brast det för Lisa Holms pappa.

– Sluta ljuga! skrek han till försvarsadvokaten medan Lisas syster grät öppet.

Kort därefter samlade pappan ihop sig och bad rätten om ursäkt.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm började sin plädering med att ge svar på försvarets kritik mot utredningen.

– Det här är en robust utredning som tål granskning, vi har gjort det vi ska göra och det har gjorts av duktiga poliser.

Dömdes till livstid

Åklagaren yrkade på att hovrätten fastställer tingsrättens dom samt utvisning av den åtalade.

Försvaret vill att den åtalade släpps fri. Vid fällande dom vill hon ha en rättspsykiatrisk undersökning av sin klient.

Av Skaraborgs tingsrätt dömdes Nerijus Bilevicius mot sitt nekande till livstids fängelse för mord. Han dömdes där även att betala 150.000 kronor i skadestånd till Lisa Holms familj.

Dom meddelas i Göta hovrätt kl 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet