Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Bachar Garar, 22, är vice ordförande i European Palestinian Youth Union – se honom berätta om att bli uthängd som gängkriminell av Hanif Bali (M) på plattformen X, efter statsminister Ulf Kristerssons öppna frågestund i Göteborg. Foto: TT/SVT

Bachar Garar pekades ut som gängkriminell av Hanif Bali (M) efter frågestund med statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Den spreds fort och stort – videon där Bachar Garar förs ut av polis från statsminister Ulf Kristerssons afterwork på Pustervik i Göteborg. I ett inlägg på plattformen X pekades Bachar ut som en känd gängkriminell – men egentligen är han en 22-årig student.

– Jag känner mig hotad. Jag får hatkommentarer och meddelanden, säger han.

22-årige Bachar Garar, som studerar i Växjö, var en av åtta personer som avlägsnades av polis från mötet med statsministern i Göteborg i tisdags, på grund av ordningsstörning. Han är född i Palestina och är vice ordförande för European Palestinian Youth Union.

Att han är en av de som avvisades från frågestunden råder inga tvivel om. Men han pekades också ut som en känd gängkriminell på sociala medier, av den före detta riksdagsledamoten och moderata politikern Hanif Bali.

Inlägget raderades

Hanif Bali rättade sig och raderade sitt inlägg när han fick vetskap om att mannen på filmen inte var den person med kopplingar till gängkriminalitet som han trodde. Då hade klippet och inlägget redan visats av hundratusentals personer.

I en telefonintervju med SVT säger Hanif Bali (M) att han fick videon och uppgifterna av en källa. Och att han inte hade anledning att misstro denne.

– Jag kollar mina källor och precis som SVT ibland gör fel och sedan korrigerar och ger ut en rättelse så gör jag det med. Ingen är ofelbar, säger han.

Misstänks inte för brott

Bachar Garar anmäldes inte för något brott efter att ha blivit avvisad från frågestunden. På klippet hörs hans skarpa kritik mot statsministern men det bedöms i nuläget inte ha varit en olaglig handling.

Har organisationen du företräder någon koppling till Hamas?

– Absolut inte. Vi är bara ungdomar som står för Palestina, står för rätten, står för de oskyldiga som blir dödade, säger Bachar Garar.

Före detta riksdagsledamoten Hanif Bali (M) postade ett inlägg på X där han pekade ut en man som gängkriminell. Foto: TT/Skärmdump X

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.