Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurparken efterlyser bambu för röda pandor på sociala medier efter att egen bambuodling inte har klarat vintern. Foto: Marie Mattsson/Nordens Ark

Bambukris på Nordens ark – många vill skänka mat till röda pandor

Uppdaterad
Publicerad

Nordens ark har i flera år odlat bambu åt sina röda pandor – men i vintras dog odlingen. En bambu-efterlysning på sociala medier gav stor respons från hela landet.

– Vi har blivit nedringda, säger Alfred Lindskog, arbetsledare på Nordens ark.

Bambuodlingen som Nordens ark har haft i några år klarade inte frost och översvämningar i vintras och i veckan har djurparken efterlyst bambu för sina två röda pandor på sociala medier.

– Folk hörde av sig från hela landet. Det har varit folk och lämnat en del sådant som de har klippt, men även hela buskar som de gräver upp och kör hit, säger Alfred Lindskog.

Finns bambu för några månader framåt

Det är många som vill ge bambu från sina trädgårdar till röda pandor. Arbetsledaren Alfred Lindskog vill förtydliga att det inte råder akut kris.

– Vi har kanske bambu för 2-3 månader men normalt sätt ska det räcka hela året kontinuerligt. Vi vill inte stå där om några månader och ha ingen mat, säger han.

Djurparken planerar att få igång en ny bambuodling till nästa vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.