Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den nyfödda röda pandan och hör mer om arten i klippet. Foto: SVT

Sällsynt pandabebis född på Borås djurpark

Uppdaterad
Publicerad

En röd pandaunge har fötts på Borås djurpark. I det vilda minskar antalet röda pandor lavinartat och djurparkerna kämpar med att hålla ett reservbestånd.

På midsommardagen födde pandahonan Wanju den än så länge namnlöse pandabebisen på Borås djurpark. Röd panda är en ovanlig art och har i snabb takt minskat ute i det vilda. Tjuvjakt på den röda pälsen och avskogning har lett till att antalet röda pandor har minskat med 40 procent sedan 1970-talet.

– Vi är så himla glada när det kommer en ny unge, säger Therese Hård, zoologisk chef på Borås djurpark.

När ungarna är nyfödda är det svårt att se vilket kön de är. Än så länge har ungen inte skiljts från sin mamma, men snart ska djurparken id-märka, vaccinera och könstesta den.

– Sen blir den förhoppningsvis en ny avelshona eller avelshane i en annan djurpark.

Viktigt med nytillskott

Vilda röda pandor finns precis som jättepandan framför allt runt omkring Himalaya-bergskedjan. Men eftersom att arten är utrotningshotad och minskar i antal ute i naturen är det viktigt för artens överlevnad att det finns ett reservbestånd i djurparker, berättar Therese Hård i SVT:s Morgonstudion. Men det är ovanligt att det föds röda pandaungar även utanför det vilda.

– Därför är vi extra stolta just nu, säger hon.

Hör henne berätta mer – och se den nyfödda röda pandan – i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer