Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jättepandan är bara en av flera arter som räddats från utrotning. Se vår genomgång i spelaren. Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/TT

Kina: Jättepandan inte längre hotad

Publicerad

Det finns i nuläget omkring 1 800 jättepandor i det vilda. Omvärderingen reflekterar de förbättrade levnadsomständigheterna samt Kinas ansträngningar för att hålla ihop pandornas habitat, enligt Cui Shuhong, chef för departementet för ekologi och miljö, som BBC refererar till.

Redan 2016 slog IUCN fast att pandan ska tas bort från förbundets lista över utrotningshotade djur, och i stället få status som en sårbart art.

Kina motsatte sig dock då beslutet, och hänvisade till att det kunde få människor att tro att man kunde slappna av när det gäller åtgärder för att skydda jättepandan.

När även nu Kina tagit bort jättepandan från sin lista över utrotningshotade arter, är glädjen stor på sociala medier i landet.

”Det här är ett resultat av flera års hårt arbete. Bra gjort av alla naturvårdare”, skriver en person på den kinesiska mikrobloggen Weibo.

Naturvårdsexperter anser att framgången till stor del beror på Kinas lyckade ansträngningar att återskapa bambuskogarna.

Jättepandan är bara en av flera arter som hämtat sig de senaste åren efter att tidigare ha varit nära utrotning. Se SVT:s genomgång i spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.