Nordiska medier i gemensam protest: ”Kina stryper pressfriheten”

Publicerad

Journalister på nyhetstidningen Apple daily har fängslats i Hongkong, och tidningen har nu lagts ned. Nu protesterar nordiska medier, däribland DN: ”Kina stryper pressfriheten i Hongkong”, skriver tidningarna.

Dagens nyheter, Helsingin sanomat, Politiken och Aftenposten publicerar idag en markering mot Kina på sina förstasidor och debattsidor. På omslaget till Dagens nyheter står: ”Gränsen passerades för länge sedan. Världen kan inte längre passivt se på när Kina stryper pressfriheten i Hongkong”.

I en gemensam debattartikel skriver chefredaktörena bland annat att: ”Nu får det vara nog. Den fria, oberoende och kritiska journalistiken kriminaliseras i Kina. Vi vill uttrycka vårt stöd för medierna i Hongkong.”

Protesten kommer efter att flera journalister på prodemokratiska Apple daily, däribland grundaren, fängslats. Tidningen var den näst mest populära nyhetskällan i Hongkong men har nu lagts ned.

Apple daily en i raden av tystade medier

Chefredaktörerna skriver att de respektive nordiska tidningarna kommer att granska utvecklingen än mer intensivt, och att Apple daily är den senaste i raden av medier som begränsats eller censurerats av kommuniststyret i Kina.

”Vi måste gemensamt se till att det som man nu i Hongkong försöker censurera lyfts fram och görs känt någon annanstans i världen. Vi måste stå eniga” skriver tidningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer