Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när Barbro Ljunge, initiativtagare, berättar om hur lätt det är att påverka politiken i Grästorps kommun. Foto: Magnus Wennerholm / SVT

Grästorps pensionärer får seniorkort – tack vare medborgaren Barbro

Uppdaterad
Publicerad

Det borde vara gratis att åka buss för pensionärer – även i Grästorp. Det tyckte 76-åriga Barbro Ljunge, särskilt eftersom det är verkligheten i alla andra kommuner i Skaraborg. Nu har hon fått gehör för sitt medborgarförslag.

– Det känns jättebra, de har gjort som jag föreslagit, säger initiativtagaren.

Barbro Ljunge, 76, var inte ensam om att skicka in medborgarförslag. Totalt fyra stycken har lämnat in förslag om så kallade seniorkort i Grästorp. Efter ett år har kommunstyrelsen beslutat att kommunfullmäktige (KF) ska godkänna beslutet om seniorkort.

SVT Nyheter Väst var med när klubban slogs mot bordet och Barbro fick sin önskan uppfylld.

Valet 2022 Väst

– Jag tycker kommunen har skött det bra, det har tagit lång tid men nu fattas ett beslut, säger hon.

Fick personlig inbjudan

Eftersom Barbro var en av initiativtagarna fick hon en personlig inbjudan till KF:s sammanträde. SVT träffar henne någon timme innan hon ska få reda på beslutet om seniorkort.

– Friheten betyder ju allt, att man kan åka till vänner och bekanta, säger Barbro Ljunge.

Dals-Ed, Grästorp, Herrljunga och Orust är de kommuner i regionen som hittills inte erbjudit sina pensionärer seniorbiljett på Västtrafik. Nu kan Grästorp dock strykas från listan.

25 april togs beslutet i kommunfullmäktige – alla seniorer i Grästorp som är 75 år eller äldre får en seniorbiljett.

– Det är utmärkt, äntligen, ska vi säga, säger Barbro Ljunge efter KF:s möte.

Oklart om seniorkorten är kvar efter 2023

Från och med första juni börjar beslutet gälla och varar tills vidare. Västtrafik håller dock på med en utredning för en ny beräkningsmodell för seniorkort som beräknas vara klar 2023.

Huruvida seniorkorten i Grästorp ska få vara kvar efter 2023 är i nuläget oklart. Kostnaden för seniorkorten för Grästorps kommun beräknas bli 80 416 kronor per år. Priset beror på hur många som plockar ut seniorkorten och använder dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet