Sternö har lite mindre slagsida i dag. Foto: SVT

Bärgningen av Sternö inleds

Drygt tre veckor efter att lastfartyget Sternö gick på grund vid slussarna i Lilla Edet, är fartyget nu tömt på sin last av spannmål, och även det vatten som gjorde att fartyget fick slagsida.

– I dag pumpar vi ur vattnet ur lastutrymmena till att börja med för att få egen flytkraft, säger Göran Andersson, insatschef på Räddningstjänsten i Lilla Edet, på söndagen.

Nu står hon betydligt mer upprätt?

– Jajamen, målet är ju att under dagen få ur allt vatten, både i lastutrymmet och maskinrummet, så att hon kan bärgas härifrån.

Kör inte för egen maskin

Prognosen är att själva pumpningen ska vara klar under söndagen. Sedan kommer Transportstyrelsen att ta beslut om hur och när och var hon ska flyttas. Men Sternö ska besiktigas på plats i Lilla Edet.

Så hon kan inte åka härifrån för egen maskin?

– Nej, det kan hon inte, Sternö kommer att bogseras härifrån och Transportstyrelsen ihop med Sjöfartsverket samt haverikommissionen kommer att ta de besluten allt eftersom, säger Göran Andersson, insatschef Räddningstjänsten Lilla Edet.

Två fartygsolyckor under tre veckor

Trafiken på Göta Älv har fått stoppas från och till under de tre senaste veckorna, dels för att underlätta arbetet med att räta upp och lasta ur Sternö, dels på grund av ett planerat kanalarbete. Samtidigt har bärgningen av fartyget Skagern, som gick på grund i slussområdet några kilometer söder om Trollhättan också påverkat trafiken.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Haverierna i Göta älv

Mer i ämnet