Foto: SVT

Göta älv stängs av i två dygn

Uppdaterad
Publicerad

Lastfartyget Sternö som gick på grund vid Lilla Edet i slutet av februari ska nu bärgas. Av säkerhetsskäl har Transportstyrelsen beslutat att stänga av Göta älv mellan Lilla Edet och Trollhättan i två dygn.

Klockan 18 på lördagen stoppas återigen trafiken på Göta älv. Transportstyrelsen har beslutat att stänga av all trafik under bärgningsarbetet av lastfartyget Sternö på grund av säkerhetsskäl.

– Under arbetet med att räta upp Sternö finns en del känsliga moment, där man inte vill riskera att något går fel, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Haverierna i Göta älv

Trafiken ska vara avstängd i två dygn och enligt Sjöfartsverket är det två fartyg som berörs av stoppet.

Sternös last bestod av spannmål vilket har flyttats till en annan båt som avgick mot Göteborg på fredagen. Anledningen till Sternös grundstötning uppges vara en störning i manövreringen av fartyget.

Skagern, det andra fartyget som på kort tid gått på grund i Göta älv, fick under fredagen gå till ett varv i Falkenberg efter att hon bärgats på onsdagen. Inga utsläpp efter Skagern har noterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverierna i Göta älv

Mer i ämnet