Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är jätteroligt” följ med 10-åringarna Leo Kareem och Jonathan Stjernhult Flodmark på handbollsträning hos HP Warta i Biskopsgården i Göteborg. Foto: Amanda Johnsson/SVT

Barn får träna handboll gratis med HP Warta i Biskopsgården – klubben får miljoner i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Fler engagerade barn och ett tryggare Biskopsgården. Det vill föreningen HP Warta bidra till genom att erbjuda gratis handbollsträning. Initiativet hyllas av polisen som menar att det bidrar till att förhindra nyrekrytering till kriminella gäng.

Nu får klubben miljonbidrag för att utöka satsningen.

I två år har föreningen erbjudit gratis handbollsträning där barn mellan sju och tio år som bor i Biskopsgården i Göteborg fått testa på att spela handboll.

– Jag gick på en gratisträning i Sjumilaskolan och jag tyckte det var jättekul, säger Jonathan Stjernhult Flodmark, 10 år som hittat en ny favorithobby.

Får miljonbidrag

Nu har föreningen beviljats 5,6 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden fram till 2027 för att utöka projektet.

”Målet är att tillsammans med lokala aktörer inom skola, kommun, föreningsliv, näringsliv och fastighetsbolag skapa en stabil och hållbar verksamhet i området.” skriver Allmänna Arvsfonden på sin hemsida.

Pengarna ska bland annat användas till en ny föreningslokal.

Föreningen har sina rötter i Biskopsgården efter att ungdomslagen startade på Ryaskolan på 70-talet. För tre år sedan gjorde de ett omtag i föreningen och har i dag har tusen medlemmar från hela Hisingen.

Ej längre särskilt utsatt område

Sedan förra året klassar polisen inte längre Biskopsgården som ett särskilt utsatt område utan den lägre kategorin, ett riskområde.

Enligt polisen är föreningslivet en viktig pusselbit i att göra området tryggare och förhindra nyrekryteringen till kriminella gäng.

– Nätverken jobbar på det sättet, att man plockar individerna som inte har någon aktiv fritid och som gärna strövar omkring. Det är den klicken vi istället vill få rakt in i till exempel HP Wartas verksamhet, säger Daniel Johnsson, kommunpolis på Hisingen.

”I grunden är handboll en idrott jag älskar men det är också mitt verktyg i samhället”, säger Jimmy Grandin, ungdomsansvarig i föreningen. Foto: SVT
Daniel Johnsson, kommunpolis på Hisingen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.