Barn från Göteborg reser till krigets Syrien Foto: SVT

Barn från Göteborg reser till IS

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som reser från Göteborg till Irak och Syrien för att strida med IS växer. Men det är inte bara om unga män som ansluter sig till terrororganisationen, utan även kvinnor och barn.

– Vi har sett att det är både ensamma vuxna och hela familjer som reser, säger Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef vid social resursförvaltning i Göteborgs stad.

Enligt Säpo har man bekräftade uppgifter om att 130 svenska medborgare rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska staten eller andra terrororganisationer, men det kan röra sig om så många som 350.

Men det är inte bara män som värvats att ta till vapen. Enligt Göteborgs stad är det även kvinnor som ansluter sig till IS, och ibland även hela familjer inklusive barn.

Sedan i våras arbetar kommunen med att kartlägga omfattningen vad gäller att kommuninvånare som ansluter sig till terrororganisationer som IS. Enligt uppgifter till Västnytt ska det röra sig om runt 50 personer från Göteborg varav knappt hälften är kvinnor.

Göteborgs stad kommer inom kort att träffa ett tiotal andra kommuner för att diskutera problematiken och utbyta erfarenheter för att på sikt bättre kunna motverka rekryteringen.

– Vi behöver hitta modeller för hur vi kan hjälpa personer med rätt argument så man kan stå emot de här krafterna, säger Sven Johan Dahlstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgare som strider med IS

Mer i ämnet