Katarina Idegård säger att det i princip är för sent att göra något när ett barn väl blivit bortgift. Foto: SVT

Barn i Göteborg misstänks ha blivit bortgifta

Publicerad

Flera barn och unga i Göteborg misstänks ha blivit bortgifta mot sin vilja under sommaren. Med stor sannolikhet befinner dom sig utomlands – och kommunen har ytterst små möjligheter att hjälpa dem hem.
– Når vi inte vårdnadshavarna läggs utredningen ofta ner.

Det är många elever i Göteborg som inte kommit tillbaka till skolan efter sommarlovet. Nu misstänker kommunen att flera har blivit bortgifta under sommaren, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Under sommaren fick socialtjänsten i kommunen in orosanmälningar om fyra fall av misstänkta bortgiften. Men det kan finnas ett stort mörkertal. Totalt saknas över 30 barn i Göteborgs förskolor och skolor efter sommaren, och i flera fall skulle det kunna röra sig om hedersrelaterade orsaker.

– I en majoritet av fallen har det gjorts orosanmälningar. I en del fall rör det sig om heder, men många gånger vet inte skolan vad som ligger bakom att en elev saknas, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersvåld och förtryck i Göteborgs stad.

Socialtjänsten kan inte göra mycket

Det är på hennes initiativ som samtliga förskolor och skolor i kommunen ombetts svara på hur många elever som försvunnit efter sommaren. I sin roll som samordnare vill hon bilda sig en uppfattning om hur många som blivit bortgifta eller bortförda.

Men faktum är att när ett barn väl blivit bortgift är det lite socialtjänsten kan göra.

– Handläggarna kan försöka nå vårdnadshavarna för att höra hur barnen mår och var de är. Men lyckas vi inte så läggs utredningen ofta ner efter att en polisanmälan gjorts.

Söker hjälp hos UD

Även polisen har svårt att kunna hjälpa de här barnen. Enligt Katarina Idegård har polisen inte ansvaret för själva återförandet till Sverige.

– Och ofta befinner sig barnen i länder som Sverige saknar nära samarbeten med, säger Katarina Idegård.

I hopp om att komma vidare i de fall där man misstänker att barn blivit bortgifta har nu kommunen vänt sig till Utrikesdepartementet.

– De har en sektion som jobbar med bortförda barn. Vi vill veta om de kan hjälpa oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer