Pollensnuva tvingar barn att stanna hemma. Eva Jakobsson, förskoleförvaltningen Göteborg. Foto: SVT

Barn med misstänkt pollenallergi i Göteborg måste stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Pollensäsongen är i full gång och det drabbar förskolebarnen som enligt nya rekommendationer från förskoleförvaltningen ska stanna hemma om näsan rinner.

– Om man misstänker att det är allergi så ska man ändå förhålla sig på samma sätt som när det gäller förkylningssymptom, säger Eva Jakobsson covid-samordnare vid förskoleförvaltningen i Göteborg.

Att barn med förkylningssymptom ska stanna hemma från förskolan gäller sedan tidigare men i och med de nya rekommendationerna gäller alltså att även barn med misstänkt pollenallergi ska stanna hemma.

Barn med pollenallergi kommer dock inte behöva stanna hemma till pollensäsongen är över utan kan gå tillbaka till förskolan efter någon vecka även om de fortfarande har en lätt snuva.

Coronaviruset i Västsverige

– Ja, då får man se det som ett nytt normaltillstånd hos barnet som pedagogen får väga in fortsatt under pollensäsongen, säger Jakobsson.

”Symptomfria barn är välkomna”

Om det sedan tidigare är känt att barnet har pollenallergi och medicineras för det gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendation – om snuvan går över med hjälp av medicinen så kan barnet återgå till förskolan efter två dagar utan symptom.

Föräldrar med pollenallergi behöver precis som när det gäller andra symptom inte hålla sina barn hemma.

– Alla symptomfria barn är välkomna till förskolan, det som är sagt är att hämtning och lämning ska kunna ske på ett säkert sätt, säger Eva Jakobsson.

Hur länge de nya rekommendationerna kommer att gälla är idag oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet