Greta Thunberg har påverkat intresset för klimat- och miljöfrågor, menar företrädare för flera organisationer. Bilden är från när flera ungdomar valde att skolstrejka för klimatet utanför kommunhuset i Alingsås. Foto: SVT

Barnen skolstrejkar för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige hölls i dag klimatmanifestationer. Inspirationen kommer från 15-åriga Greta Thunberg. I Alingsås hade flera unga inspirerats att skolstrejka.

Runt om i världen, Sverige och i Västra Götalands län har det i dag pågått manifestationer för klimatet. Många har inspirerats av 15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. Manifestationerna är också en uppmaning till politikerna inför FN:s klimatkonferens i Polen nästa vecka. 

Bara i Västra Götalands län har det hållits och hålls manifestationer framför kommunhusen i orter som Bollebygd, Lysekil och Nossebro. Inspiration från Greta Thunberg har även flera ungdomar i Alingsås fått. Ett gäng ungdomar valde under dagen att skolstrejka framför kommunhuset i regn och rusk.

– Vi sitter här för att vi vill att politikerna ska göra någonting och ta klimatfrågan på allvar, sade Elvira Berglund, en av strejkarna.

Vill göra skillnad

Barnen var trötta på de vuxnas passivitet och ville skicka ett budskap till politikerna.

– Om inte de vuxna gör något åt saken så måste barnen anstränga sig för att det ska bli någon skillnad. Det händer ingenting om vi inte gör någonting, sade Elise Plate Rosell.

Är det rätt att skolka för att protestera?

– Att vi skolkar från skolan innebär att vi får frånvaro och det påverkar betygen, att vi ska behöva göra det i stället för vuxna är ganska konstigt egentligen. Det är löjligt, sade Elise Plate Rosell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.