Foto: SVT

Barnhemsbarn berättar

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals barn passerade genom barnhemmet som var ett av landets största mellan åren 1936 och 1976. Det ansågs vara modernt – men, sedan med Vanvårdsutredningen 2011 kom berättelserna om övergrepp och vanvård fram.

Barnhemsbarnens berättelser är kärnan i utställningen om Vidkärrs barnhem som öppnade i helgen på Göteborgs stadsmuseum.

– En dag som denna tycker jag det är fantastiskt, men skulle jag gå här själv, ensam och insupa det som visas så skulle det vara rätt jobbigt, säger Göran Wall, initiativtagare till utställningen och själv barnhemsbarn på Vidkärr under olika perioder mellan 1955-1964.

Glömda berättelser

Genom föremål, bilder, berättelser och filmer vill utställningen att besökarna skall få möta barnen. Man får reda på hur det var och hur gick det sen, hur det kändes att vara ett barnhemsbarn och hur klarade myndigheterna av att ta över föräldraansvaret.

– Vi vill berätta alla människors historia och det här är glömda berättelser. Vi tycker det är oerhört viktigt att lyfta de här berättelserna, säger Cornelia Lönnroth, chef för Göteborgs stadsmuseum.

– Många människor kan komma hit och kanske få en upprättelse. Det var inte mitt fel. För många av oss som är här fick ju en ganska krokig bana längre fram i livet också, säger Göran Wall.

Barnhemsbarn: ”Det var kärlekslöst”

– Jag var 17 månader första gången när jag blev omhändertagen. När jag var sex år blev jag tvångsbältad för första gången. Det var kärlekslöst. Vi var ett kolli, ett nummer. Det förstörde hela mitt vuxna liv, säger Janne Popp, barnhemsbarn på Vidkärr 1965-1967.

Först efter att media uppmärksammade berättelser som började komma fram från Vidkärr under slutet av 90-talet fick myndighets-Sverige upp ögonen för vad som egentligen skett. Den stora Vanvårdsutredningen som initierades 2006 och slutfördes 2011 visade på övergrepp och vanvård på Vidkärrs barnhem.

Har fått pengar från staten

Många av dem som varit barnhemsbarn har sedan dess fått pengar från staten för sitt lidande.

– Utställningen skall ju inte bara förmedla ett mörker utan även förmedla något som vi kan ta vara på i framtiden och för våra barn i dag, säger Göran Wall.

– Nu kommer de här berättelserna finnas med i arkiven för evigt, och de här historierna kommer inte bli glömda. Sen vill vi skapa debatt om det som händer idag också, säger Cornelia Lönnroth, chef för Göteborgs stadsmuseum.

– Jag tycker folk skall ta lärdom av detta. Detta är inte så lång tid tillbaka. Det är 40 år. Det kan hända än idag, säger Janne Popp.

Utställningen är producerad av Göteborgs stadsmuseum med stöd av sociala resursförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.